Šalja posle povlačenja britanskog i američkog ambasadora: Nemam nameru da dam ostavku, poslanici me sami izabrali

Naser Šalja
FOTO: Koha

Višemesečne kritike ambasadora o nekvalifikovanom imenovanju Nasera Šalje na mesto direktora sekretarijata Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine, dovele su do toga da Velika Britanija i SAD napuste bord ove agencije. Nemački ambasador u Prištini, na ovu vest reaguje porukom da „niko ne treba da očekuje da oni koji pokušavaju da pomognu samo budu dekor“, a za to vreme, Šalja poručuje da „nema nameru da daje ostavku“, jer su ga izglasali sami poslanici Skupštine Kosova.

Sjedinjene Američke Države napustile su bord Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine zbog toga što se njime “kosovsko rukovodstvo koristi radi ličnih i političkih interesa“, saopštio je sinoć ovu odluku ambasador SAD na Kosovu, Filip Kosnet.

Odluka američkog ambasadora dolazi pet meseci nakon što je sada odlazeći britanski ambasador Rori O’Konel dao ostavku na mesto predsednika borda ove agencije, a upravo zbog odluke kosovske skupštine da za predsednika sekretarijata imenuje Nasera Šalju.

Iz britanske ambasade tada je poručeno da je kosovska skupština imenovala kandidata koji ne ispunjava kriterijume za ovu poziciju i time prekršila memorandum o saradnji sa ovom ambasadom.

Helt: Ne očekujte samo da budemo dekor

„Nije da ovoj zemlji nedostaju obrazovani i visoko kvalifikovani ljudi za najviše pozicije, naprotiv! Ali dok se na javne položaje gleda isključivo kao na nagrade, niko ne bi trebalo da očekuje od onih koji pokušavaju da pomognu i podrže samo budu dekor“, prokomentarisao je nemački ambasador, Kristijan Helt (Christian Heldt), vest o povlačenju SAD iz borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Šalja: Nemam nameru da dam ostavku

Međutim, uprkos kritikama, sam Šalja za KTV kaže da nema nameru da da ostavku, jer su ga sami poslanici kosovske skupštine izabrali na to mesto, prenosi Koha.

„Zahvalan sam svim poslanicima, kao i predsedniku Skupštine Kosova, gospodinu Kadriju Veseljiju“, rekao je Šalja za Gazetu Express.

Poštuje mišljenje ambasadora, ali se ne slaže sa izjavama koje se odnose na njega.

“Spreman sam da se suočim sa svima koji daju neutemeljene izjave i bez ijednog argumenta, bilo na nacionalnom ili međunarodnom nivou, kada su u pitanju rezultati agencije pre i nakon što sam došao na tu funkciju”, rekao je Šalja piše Koha.

Hadžiu: Veseljijevo licemerje nema kraja

I predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji sinoć je reagovao na odluku SAD da se povuku iz borda ove agencije, rekavši da je to „loša vest za Kosovo“ i „alarm za sve“. Veselji je naveo da nepotizam nanosi štetu, prisiljava mlade da napuste Kosovo, ali i da ujedno „narušava odnose sa međunarodnim saveznicima“.

Međutim, poslanica Pokreta Samoopredeljenje, Aljbuljena Hadžiu (Albulena Hahxiu) ovu Veseljijevu poruku vidi kao „licemerje“.

„Veseljijevo licemerje nema kraja i to postaje zastrašujuće“, navela je Hadžiu, dodavši da su zapravo poslanici PDK (čiji je Veselji predsednik), AAK i NISMA-e glasali za Šalju iako je, prema njenim rečima, odbor za zakonodavstvo preporučio da ga ne podrže.

Šalja je 28. februara ove godine izabran na plenarnoj sednici kosovske skupštine za direktora izvršnog sekretarijata Kosovske agencije za verifikaciju i poređenje imovine.

Glasanje je bilo tajno, Šalja je osvojio 50 glasova dok je njegov protivkandidat Florie Kika dobio samo 22 glasa.

Povezani članci:

SAD se povukle iz borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine

Zbog imenovanja Nasera Šalje, britanski ambasador se povukao iz borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.