Sahranjen kosovski policajac koji je ubijen u Banjskoj

FOTO: KlanKosova

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Policajac ubijen u nedelju na Severu, Afrim Bunjaku, sahranjen je uz visoke državne počasti.

Na ovoj ceremoniji prisustvovali su predsednica Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, premijer Aljbin Kurti i direktor policije Gazmend Hodža.

Na ceremoniji koja je održana u Samodreži u Vučitrnu prisustvovali su, između ostalog, i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer, šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog, francuski ambasador Oliver Gero i albanski ambasador Petrit Malaj. Prisutni su bili i odbornici Skupštine i gradonačelnici opština.

Na sahrani Bunjak je prozvan herojem. Predsednica Vjosa Osmani rekla je da je on heroj koji je branio teritorijalni integritet zemlje.

„Juče je dokazao da je Kosovo iznad svega. To nije samo gubitak za porodicu, već i za Kosovsku policiju i sve građane“, rekla je Osmani i dodala da je on simbol hrabrosti.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca rekao je da je Bunjak poginuo štiteći državu Kosovo od terorističkih grupa koje su ušle iz Srbije da napadnu Republiku Kosovo.

„Afrim Bunjaku preuzeo je dužnost kao dostojan oficir Republike. Jučerašnji, tragični dan gubitka života, dan bola za porodicu i prijatelje, ujedno je i dan kada je ime Afrima Bunjaku izdignuto na pijedestalu palih boraca“, rekao je Konjufca.

On je rekao da je i jučerašnji dan dokazuje da se Srbija nije promenila.

„Juče je Republika Kosovo trijumfovala zahvaljujući uzvišenoj žrtvi Afrima i odlučnosti njegovih prijatelja. Jučerašnja odbrana koštala nas je krvi Afrima Bunjaka, ali bitka sa teroristima će se završiti tek kada poslednji terorista bude izveden pred lice pravde. Međunarodna zajednica da odreaguje i da oštro kazni Srbiju Aleksandra Vučića, koja ostaje Srbija Slobodana Miloševića.

Premijer Kurti je rekao da je „dati svoj život za narod i zemlju koja vas je rodila i podigla, najuzvišenije delo koje čovek može da uradi“.

„Pad na dužnosti vodnika Afrima Bunjaka je žrtva, a herojstvo su ponovo profesionalno pružile njegove kolege koje su se suočile sa oružanim i terorističkim grupama. Kosovo će se suočiti sa ovim grupama. Nema kompromisa sa terorom i zločinom“, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.