SAD osudile kosovskog Albanca na 40 godina zatvora

Dvadesetsedmogodišnji kosovski Albanac, Sami Osmakač, osuđen je juče u Sjedinjenim američkim državama na 40 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada u ovoj zemlji, prenose kosovski mediji.
 
Jučerašnje, poslednje ročište suđenja ovom Albancu, koje se odvijalo u Tampi, trajalo je satima i bilo je posebno napeto, jer je brat Samija Osmakače, Avni Osmakač, optužio američke vlasti da su, kako je rekao, mučili njihovu porodicu od trenutka hapšenja njegovog brata.
 
Američke vlasti su Osmakača uhapsile početkom 2012. godine, kada je i optužen za pokušaj napada eksplozivnim sredstvima i automatskom puškom na prometna mesta na Floridi.
 
Istragu u ovom slučaju, koja je trajala mesecima, organizovao je i vodio Federalni istražni biro (FBI), a agenti ovog biroa uhapsili su Osmakača nakon što je, kako je tada saopšteno, kupio eksplozivna sredstva i vatreno oružje od tajnih agenata.
 
Tada su i funkcioneri FBI-a izjavili da je prema njihovim izvorima, Osmakač u septembru 2011. pokušao da nabavi zastavu terorističke organizacije "Al Kaida", a da je kasnije sa "neimenovanim ljudima razgovarao i identifikovao potencijalne mete u Tampi".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.