Leposavić: 12. planinarska akcija "Šatorice"

U subotu i nedelju, 8. i 9. novembra, planinarski klub "Kopaonik" iz Leposavića, organizuje dvanaestu planinarsku akciju "Šatorice" na južnim vencima planine Kopaonik, potvrdio je za KoSSev predsednik ovog planinarskog kluba, Knežević Radoljub. 
 
"Ova akcija se organizuje od 2002. godine, tako da je ovo dvanaesta po redu akcija 'Šatorice'. Očekujemo oko šezdeset učesnika, kako iz centralne Srbije, tako i sa Kosova i Metohije," izjavio je Knežević za KoSSev, dodavši da su prethodnih godina u ovoj planinarskoj akciji učestvovali i učesnici iz Republike Srpske, Makedonije i drugih zemalja u regionu. 
 
O planinarskom klubu "Kopaonik"
 
Planinarski klub "Kopaonik" osnovan je 1996. godine i broji oko 50 članova godišnje, član je Planinarskog saveza Srbije, a organizuje planinarske akcije, kako u Leposaviću, tako i širom Kosova i Metohije. Među akcijama bilo je i onih koje je ovaj klub organizovao na Šar planini, Rogozni i Mokroj Gori. 

Knežević je istakao i da će u toku naredna dva dana učesnici akcije obići kopaonički vrh Šatorice, jednu noć provesti u selu Borčane, koje se inače nalazi u opštini Leposavić, odakle će se planinari i uputiti do Šatorica, te se u nedelju vratiti u Leposavić:

 
"U ova dva dana planinare očekuje uspon na kopaonički vrh Šatorice koji se nalazi na 1.750 metara nadmorske visine, povratak u selo Borčane, obilazak terena na relaciji Šatorice-Leposavić i spuštanje do samog Leposavića."
 
Tako će sutra, u subotu, prvog dana ove planinarske akcije, planinari iz sela Borčane krenuti ka vrhu Šatorice, te će se nakon njegovog "osvajanja", preko vrha Lepčinjak, vratiti nazad do Borčana. A u nedelju planinari će se maršutom takozvane Borčanske glave, spustiti na greben Sokoljača, obići manastir Sveti Jovan i sela Krš mala i Dobrava, i preko grebena Klik spustiti do Leposavića. 
 
Za sve učesnike akcije obezbeđen je prevoz sa povratkom – iz Leposavića do sela Borčane, kao i smeštaj i ručak u subotu.  
 
U nastavku možete pogledati program planinarske akcije "Šatorice 2014":
 
Subota, 08/11/2014
 
U 7 časova prevoz prispelih učesnika akcije iz Leposavića do sela Borčane.
 
Grupa 1, od 8 časova, polazak na uspon maršutom – selo Borčane, na vrh Šatorice (1.750 metara nadmorske visine). Spuštanje na Lepčinjak do sela Borčane. Dužina staze oko 20 kilometara, sa usponom od oko 700 metara nadmorske visine i spuštanjem od oko 700 metara.
 
Grupa 2 – lakša varijanta, sa maršutom – selo Borčane, kružna staza. Dužina staze oko 5 kilometara, sa usponom od oko 200 metara i spuštanjem od oko 200 metara. 
 
Organizator obezbeđuje smeštaj, ručak i drugarsko veče.
 
Nedelja, 09/11/2014, od 8 časova
 
Grupa 1 – polazak iz sela Borčane maršutom Borčanske glave, spuštanje na greben Sokoljača i obilazak Manastira Sveti Jovan, sela Krš Mala i sela Dobrava, greben Klik, do Leposavića. Dužina staze oko 15 kilometara, sa usponom od oko 300 metara i spuštanjem od oko 1000 metara.
 
Grupa 2 – lakša varijanta, sa maršutom istom kao prva do sela Krš Mala. Dužina staze oko 8 kilometara, sa usponom od oko 100 metara i spuštanjem od oko 700 metara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.