Sačuvajmo planetu – akcija simbolične sadnje drveća počela u Leposaviću i Zvečanu

Sadnja drveća
Foto: CBM Mitrovica

Nedelja aktivizma povodom obeležavanja Dana planete zemlje 22. aprila započela je danas doniranjem 84 stabala drveća – po 12 u sedam opština mitrovičkog regiona. Sa simboličnom sadnjom se već krenulo danas u opštini Zvečan i Leposavić, saopštili su iz Community Building Mitrovica (CBM). 

Sadnja se nastavlja sutra u Zubinom Potoku, a u sredu i četvrtak u Vučitrnu, Srbici i u severnom i južnom delu Mitrovice. 

U akciji povodom obeležavanja Dana planete danas je učestvovala mešovita i neformalna grupa.

„Ovo je bila odlična prilika za članove da posete susedne opštine i povežu se sa ljudima radi dalje saradnje“, navode iz CBM.

Iz ove organizacije poručuju da je jedan od načina za postizanje sigurnog prostora za ljude iz svih zajednica da slobodno dele ideje oko zajedničkih problema i da zajednički poboljšaju svakodnevni život putem neformalne grupe građana.

Neformalnu grupu čine za sada 25 građana, dok svi ostali koji žele, mogu da joj se pridruže.

Centralni događaj povodom Dana planete zemlje biće obeležen 22. aprila u kampusu IBCM koledža u južnom delu Mitrovice.

Jedan od prvih događaja Sačuvaj planetu je obeležavanje Dana planete Zemlje, a članovi grupe su na radionici koja je prethodila ovoj aktivnosti predložili i konkretne akcije – podizanje svesti, posebno među mladima, organizovanje radionica na kojima će se predstaviti alternativne metode smanjenja štetnog materijala za životnu sredinu, kao i organizovanje ulične akcije sa mladima radi promocije ovog pitanja.

Iz CBM-a poručuju da su predloženi i konkretni primeri, korišćenje cegera umesto plastičnih kesa, korišćenje boca koje se mogu ponovo puniti.

Aktivnost sprovodi Community Building Mitrovica (CBM), Nova društvena inicijativa (NSI) i Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR KS).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.