Komentar dana : Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Vernici iz svih krajeva Crne Gore okupili su se u Nikšiću, gde su u Sabornoj crkvi izložene mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je da se mole Gospodu da urazumi one koji nameravaju da otimaju ono što je božije i crkveno. Brojni vernici počeli su da pristižu već od samog otvaranja Sabornog hrama posvećnog Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, u kome je svetu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom. Sveštenstvo je saopštilo da mošti svetitelja neće ići iz Nikšića dok svaki čovek koji je došao ne uzme njegov blagoslov.

Žao mi je što nisam bio tamo. Ovo što sam video na internetu je veliko. Zaista veliko.

Sveštenstvo, građani, ali i opozicija u Crnoj Gori ujedinjeni su u stavu povodom usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti – smatraju da ga treba povući. Međutim, vladajući DPS ne deli to mišljenje. Istoričar Predrag Marković kaže za RTS da predlog zakona predstavlja „otimačinu prouzrokovanu pohlepom“, kao i „udarac na Srbe“.

Predrag Marković je komunista tako da ništa što je rekao nije u skladu sa onim što misli. 

Aljbin Kurti i Isa Mutafa nisu uspeli da prevaziđu razlike o stavovima o koalicionom sporazumu. Sporna formulacija o kandidatu za novog predsednika, piše Koha. Izvor iz Samoopredeljenja objasnio je za današnju Kohu da ta stranka insistira da sporazum mora da sadrži formulaciju da će se obe stranke, kao partneri, obavezati da će ličnost koja će obavljati funkciju predsednika biti izabrana konsenzusom, dok LDK insistira na svom pravu da izabere kandidata. Kako je rekao, Samoopredeljenje traži da mesto predsednika ne bude uključeno u sporazum ili da se u tekstu sporazuma koristi neutralna formulacija.

Onaj ko se brine da se vlada neće formirati, nema razloga za brigu. I jedni i drugi jedino misle o profitu koju vlast donosi. Dogovoriće se, bez brige.

Odluke za unapređenje trgovine su od ogromnog značaja za ceo region, podvukao je Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji nakon sastanka u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom, predsednikom vlade Severne Makedonije, Zoranom Zaevom i crnogorskim predsednikom, Milom Đukanovićem. Ponovio je da je od velikog značaja formirati što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubedljivo veće privlačenje investicija. To, kaže, znači da će radnici iz Srbije, koji žele da rade u Albaniji ili Severnoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i da imaju trajnu radnu dozvolu u obe zemlje, što će važiti i obrnuto.

Moraće neko i da radi a to nisu oni koji dolaze. Nisu ni oni koji su postavljeni. Ti koji nam trebaju su oni koji odlaze. A oni će i dalje odlaziti.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.