Sa Kosova u Makedoniju samo uz lični kartu, otvara se nov prelaz

Kosovski i makedonski ministri spoljnih poslova Hašim Tači i Nikola Poposki potpisali su juče sporazum po kojem će građani sa Kosova u Makedoniju i obratno putovati samo uz važeće lične karte. Tači i Poposki su u Prištini potpisali i protokol o načinu izgradnje i otvaranja novog zajedničkog  prelaza Belanovce-Stančić. RTS, je javio da će otvaranje ovog prelaza pomoći žiteljima Kosovskog pomoravlja i Skopske Crne Gore u skraćivanju putovanja.

Tači je rekao da je u pitanju "nov trenutak za obe zemlje", naglašavajući da će iz ovih sporazuma imati koristi građani i biznisi sa Kosova i Makedonije.
 
Prioriteti Kosova su saradnja sa susednim zemljama za mir i stabilnost u regionu, kao i integrisanje celog zapadnog Balkana u EU i NATO, rekao je takođe Tači:
 
“Kosovo i Makedonija dele zajedničke evro-atlantske vrednosti i interesovanja, stoga ćemo biti partneri u našim naporima kako bi se pridružili organizacijama i ključnim zapadnim mehanizmima. Radimo na oživljavanju infrastrukturnih projekata, ali i na onima iz oblasti energetike za koje smo diskutovali u okviru Berlinskog procesa.”

Makedonija je značajan partner za Kosovo –  u ekonomskom i u političkom pogledu, dodao je Tači, a izgradnja auto-puta Priština-Skopje povezaće "dve zemlje bolje i brže".
 
“U interesu je regiona, dakle i Kosova, da Makedonija što pre postane sastavni deo NATO-a i da i ceo region nastavi sigurnim koracima ka integrisanju u Evropskoj Uniji”, zaključio je Tači.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.