Ruši se crkva Svetog Nikole u Prištini?

(Tekst je preveden sa albanskog. Izvinjavamo se zbog mogućih grešaka u prevodu)

Srpska pravoslavna crkva Sveti Nikola, koja se nalazi u dvorištu Univerziteta u Prištini, a sa čijom se izgradnjom počelo u vreme Miloševićevog režima – bila je mnogo puta tema razgovora. Početak izgradnje nametnut je od strane tadašnjeg režima, a sada je vreme da se bespravno izgrađeni objekti ruše.

Iako je često bilo reči o tome da je treba porušiti, konačna sudbina ove crkve znaće se posle 5. februara. Ako niko ne preda papire za legalizaciju objekta, nakon ovog perioda, crkva će biti tretirana kao i svi drugi objekti.   

KoSSev / NAPOMENA: Radi se o grešci u izvornom tekstu, jer je u pitanju Hram Hrista Spasa, a ne crkva Svetog Nikole.

Šefica kabineta predsednika opštine Priština, Fitore Pacoli, potvrdila je za KosovaPress da će se posle ovog datuma znati šta će biti sa crkvom.

"Kao i svi objekti, i ovaj će biti tretiran na isti način – u skladu sa zakonom o legalizaciji, tako da u slučaju da ne bude legalizovan – prema ovom objektu postupiće se isto kao i sa ostalim bespravno izgrađenim objektima," rekla je Pacoli.

Prema tome, ako se ne podnesu dokumenti za legalizaciju crkve, ona će biti stavljena na listu za rušenje, jer prema zakonu o legalizaciji, svi objekti bez dozvole doživeće istu sudbinu. Jedna stvar, međutim, nije precizirana – šta će se dogoditi sa crkvom ukoliko niko ne podnese zahtev za legalizaciju.

"Ako se ne podnese zahtev za legalizaciju videćemo kako ćemo delovati," objasnila je Pacoli.

Ali, kako god – podneli oni zahtev, ili ne, jedna stvar će se nakon završetka ovog procesa sigurno znati.

Postoji još jedan problem kada je ovaj objekat u pitanju. Da bi se podneo zahtev za registraciju, prema članu 16, broj 04 / L-188, Zakona o legalizaciji bespravno izgrađeniih objekata, pravoslavna crkva mora uz priložena dokumenta da ima i saglasnost Univerziteta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.