RTK: Osniva se fondacija za pravnu podršku Tačiju u Hagu

Izvor: Rtk (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Fondacija „Podrška pravnoj zaštiti Hašima Tačija“ već je osnovana da bi podržala pravnu zaštitu bivšeg predsednika Tačija.

Ova fondacija, osnovana na osnovu važećih zakona, ima za cilj da podrži pravnu zaštitu bivšeg predsednika Tačija, pružajući finansijsku podršku za pružanje istinske zaštite, tehničku i profesionalnu pomoć odbrambenom timu u okviru ove parnice, i saradnju sa svim zainteresovanim instancama u cilju unapređenja istine i istorije rata za slobodu predsednika Tačija i Oslobodilačke vojske Kosova.

Putem saopštenja za javnost poslatog medijima, najavljeno je da će se odbor Fondacije narednih dana obratiti javnosti, gde će detaljnije predstaviti planove i prioritete.

Ovo je celo saopštenje Fondacije „Podrška pravnoj zaštiti Hašima Tačija“:

„Dragi građani Republike Kosovo,

Svesni u potpunosti čistoće rata za slobodu Oslobodilačke vojske Kosova, kao i sećanje na žrtvu našeg naroda pred srpskim režimom koji je počinio genocidne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu tokom 1998-1999;

Počast mučenicima koji su pali za slobodu i sećanje na sve civilne žrtve koje je srpski režim prouzrokovao tokom oslobodilačkog rata, kao i potpuno verovanje u nevinost vojnika Oslobodilačke vojske Kosova pod optužbama za ratne zločine;

Iznad svega, zalažući se za istinu naše istorije, ovim saopštenjem obaveštavamo vas da je osnovana Fondacija ‘Podrška pravnoj zaštiti Hašima Tačija’ kako bi pružila pravnu podršku predsedniku Tačiju, protiv koga je podignuta optužnica u Specijalizovanim komorama.

Fondacija je osnovana na osnovu zakona na snazi u Republici Kosovo i ima za cilj da podrži pravnu zaštitu predsednika Tačija. Neke od osnovnih aktivnosti Fondacije su sledeće:

Pravna i transparentna organizacija za prikupljanje sredstava i pružanje finansijske podrške koja će omogućiti istinsku pravnu zaštitu predsedniku Tačiju tokom razvoja sudskog postupka protiv njega;

Pružanje tehničke i profesionalne pomoći odbrambenom timu u okviru ovog suđenja, kako bi se argumentovala nevinost predsednika Tačija u odnosu na navode optužnice protiv njega;

Saradnja sa svim zainteresovanim instancama u cilju unapređenja istine i istorije rata za slobodu predsednika Tačija i Oslobodilačke vojske Kosova;

Fondacija je osnovana na inicijativu g. Idriza Tačija, brata predsednika Tačija. Fondacija će imati odbor koji vrši odgovornost za nadgledanje funkcionisanja Fondacije, kao i rukovodeće osoblje koje će izvršavati zadatke u vezi sa ciljevima i aktivnostima Fondacije.

Narednih dana Odbor Fondacije obratiće se javnom mnjenju gde će detaljnije predstaviti planove i prioritete Fondacije.

Fondacija će služiti kao jedina adresa za gore navedene svrhe i integrisaće svaku finansijsku pomoć u svrhu pravne zaštite predsednika Tačija, na zakonit, transparentan i profesionalan način.

U nastavku objavljujemo bankovne račune Fondacije, koji će biti jedine adrese za prikupljanje sredstava za gore navedene svrhe.

Vlasnik računa: PMJHTH, Podrška za pravnu zaštitu Hašima Tačija

SVIFT KOD: EKOMKSKPRKSKSKS

Br. Račun: 1401000001722802

IBAN: KSK051401000001722802

Vlasnik računa: Podrška za pravnu zaštitu Hashima Thacija

SVIFT KOD: CDISALTRKSKSKS

Br. Račun: 00001456235

IBAN: AL40212115730000000001456235.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.