RSE: Priština uvodi recipročne mere Beogradu 1. aprila

ivan mitic photography takse, protesti

Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, kažu zvaničnici kosovske vlade na dužnosti, prenosi RSE.

Ta mera se zasniva na odluci od 20. marta kada je ukinuta taksa na uvoz sirovina i najavljeno je da će od 1. aprila taksa biti zamenjena recipročnim merama u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Zamenik premijera na dužnosti, Haki Abazi, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da se recipročne mere zasnivaju na praksi i politici koju Srbija primenjuje u trgovinskim odnosima sa Kosovom.

„Te mere se uglavnom tiču slobode kretanja ljudi, vozila, transportnih kamiona. Srbija ne priznaje registarske tablice Kosova i obavezuje građane Kosova da ih zamene sa privremenim“, kaže Abazi, pritom uzimajući za primer i sertifikate o proizvodnji ili one sanitarne koje Srbija ne priznaje.

On ističe i da je Beograd neprestano primenjivao mere koje su štetile kosovskim proizvođačima, ne poštujući tako Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Abazi navodi da institucije Kosova moraju da zaštite svoje interese, pritom poručujući da postoje brojne netarifne barijere koje Beograd primenjuje prema Prištini.

Zvaničnici Carine Kosova rekli su da su spremni da sprovedu svaku odluku Vlade Kosova. Portparol carine Adriatik Staviljeci (Stavileci), navodi da se samo čeka na uputstvo vlade. On je dodao da od kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode 20. marta, vrednost robe koja je iz Srbije i BiH ušla na Kosovo, iznosi oko milion eura.

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uveo je bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, krajem 2018. godine. Premijer na dužnosti Aljbin Kurti je u februaru najavio postepeno ukidanje takse, ali i skrenuo pažnju da će, ukoliko Srbija ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, uvesti recipročne mere.

Na ukidanju takse bez reciprociteta posebno je insistirao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, a kako bi se nastavio dijalog. Srbija je inače uslovljavala nastavak dijaloga ukidanjem takse.

Podsetimo, vlada Aljbina Kurtija oborena je 25. marta, nepuna dva meseca od formiranja, a na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica.

Inače, otkako je taksa Vlade Kosova od 100 odsto stupila na snagu, uvoz robe iz centralne Srbije je gotovo sveden na nulu. Prema zvaničnim podacima kosovske Carine, Kosovo je ranije dnevno uvozilo iz Srbije robu u vrednosti od oko 1,2 miliona evra.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.