RSE: Kosovski timovi neće moći da igraju fudbal sa Srbijom, BiH i Rusijom

Kosovo utakmica
Foto: RSE

Kosovska reprezentacija i ostale fudbalske ekipe na Kosovu u sklopu kvalifikacija za evropske lige, ili evropsko prvenstvo, neće moći da igraju utakmice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Rusijom, ni kao domaćini a ni kao gosti, kažu u kosovskom Fudbalskom savezu, prenosi RSE.

Kako navode, to je odluka Evropske fudbalske federacije (UEFA) i važi osim u slučajevima kada reprezentacije ili ekipe stignu do faze eliminacije ili finala nekog takmičenja ili prvenstva.

Generalni sekretar Kosovskog fudbalskog saveza, Erol Saljihu, kazao je za Radio slobodna Evropa (RSE) da bi se eventualne utakmice kosovskih ekipa sa onima iz Srbije, BiH i Rusije u finalu odigrale na neutralnom terenu. U slučaju utakmice reprezentacije za kvalifikacije evropskog prvenstva, UEFA će se pobrinuti oko toga da one ne budu u istoj grupi.

„U pravnom smislu, ovo nisu pravila već izuzeci, zato što su još na početku Srbija i BiH pismeno zatražile da se izbegnu susreti naših ekipa, ali i reprezentacija Kosova na kvalifikacijama. U poslednjem trenutku i Rusija je tražila nešto slično. Odlukom komiteta UEFA-e odlučeno je da i Rusija ne igra sa kosovskim ekipama u svojoj državi, već barem na neutralnom terenu. Ovo je još jedan izuzetak“, kazao je Saljihu.

Dodaje da će tako biti sve do finala evropskog prvenstva, kada se susreti ne mogu izbeći, ali će se utakmice igrati na neutralnim terenima.

Šta je bio UEFA motiv?

Arbnor Morina, licencirani trener UEFA-e ocenjuje da je odluka ove fudbalske organizacije da ekipe ili reprezentacije ne igraju utakmice, osim u finalnim fazama ili na eliminacijama, iz političkih razloga i kako bi se očuvao politički mir. Podvlači da je takav potez u suprotnosti sa principima UEFA-e.

„Prvi postulat UEFA-ine dokumentacije kaže – ‘širi demokratiju’ a ne ‘postani deo političkih kampanja’. To (odluka) šteti fudbalu uopšte. Ali, to je politička odluka koja je doneta u jednoj fudbalskoj organizaciji ali u čijoj je pozadini i politika. Nismo jaki da nešto više uradimo, jer se takve odluke donose u određenim krugovima a radi jednog njihovog mira, a koji su deo UEFA-e i FIFA-e“, ističe Morina.

Ali, koliko su i realna predviđanja da će se desiti problemi ili incidenti ukoliko se igra na domaćim terenima, u slučaju da bude domaćin Kosovo ili obrnuto. Morina kaže da su takva predviđanja realna, ali ne u slučaju Kosova.

„Sa punom odgovornošću mogu da kažem da bi veći problemi bili u Srbiji ili u Republici Srpskoj. U drugim mestima se igraju utakmice i nema incidenata. Za Kosovo garantujem da ne bi bilo nikakvih incidenata, jer je naša policija dokazala da pruža odličnu bezbednost na utakmicama“, dodaje Morina.

Zvaničnici kosovskog Fudbalskog saveza smatraju da Srbija, BiH i Rusija trenutno nisu izazov Kosovu budući da Kosovo još uvek nije dovoljno jako za plasman u kasnije runde kvalifikacija.

S druge strane, u takmičenjima za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za U19, Kosovo je pre nedelju dana u Velsu odigralo utakmicu sa Rusijom sa rezultatom 1:1.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.