Rode: ZSO „vruća tema“ u dijalogu; Priština da uputi predlog

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Dukagjini (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode (Jörn Rohde) je, u intervjuu za RTV Dukađini, temu Zajednice opština sa srpskom većinom opisao kao „vruću temu“ u dijalogu Kosova i Srbije.

Zamolio je Vladu Kosova da u što kraćem roku da svoje predloge u vezi sa formiranjem Zajednice, pošto je istakao da mu je sasvim jasno da neće biti moguće da se na Kosovu stvori „Republika Srpska“, slična onoj u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je rekao i moj specijalni izaslanik za Balkan kada je u petak boravio u Beogradu, a formiranje Zajednice srpskih opština je ugovorna obaveza Kosova, koju je ratifikovala Skupština Kosova i kada sam ranije rekao da je izdavanje tablica i ličnih karata u skladu sa Briselskim sporazumom, tako je i formiranje Zajednice srpskih opština. Dakle, Kosovo mora da postupi po tom pitanju i znate, što pre stavi na sto nešto što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, to će više demistifikovati i opustiti razgovor“, rekao je on.

Dalje, Rode je rekao da će, ako Kosovo bude imalo predloge, biti lakše postići dogovor sa Srbijom, a prema njegovim rečima, „ne nije izlaz“.

Ambasador Nemačke je rekao da Kosovo ima obavezu da formira Zajednicu, jer je, prema njegovim rečima, taj sporazum ratifikovan u Skupštini Kosova.

Pročitajte još:

Saracin: Nećemo prihvatiti R.Srpsku na Kosovu; Vučić: Neće biti ni nezavisno kako planiratePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.