RKE: Investitor ima četiri meseca za izgradnju hidroelektrane u Štrpcu

obe reke hidrocentrala štrpce 12.07.2019
FOTO: Dejan Stevanović

Odbor Regulatorne kancelarije za energiju produžio je za četiri meseca ovlašćenje kompaniji „Matkos Group“ za izgradnju hidroelektrane u Drekocu kod Štrpca, piše prištinska Koha.

Uprkos prigovorima stanovnika sela Donja Bitinja, ova institucija je usvojila zahtev kompanije za nastavak izgradnje. Zahtev za produženje roka odobren je zbog „protesta stanovnika“, zbog kojih, kako prenosi Koha, kompanija „nije uspela da u dogovorenom roku izgradi hidrocentralu Viča„.

U odluci donetoj krajem prošlog meseca, RKE je produžio rok za konačno odobrenje inicijalno izdato 11. novembra 2014. u trajanju do marta sledeće godine. Prema njihovim navodima, ako kompanija ne dovrši izgradnju postrojenja nove generacije ili ne ispoštuje važeće zakonske propise, dozvola će biti ukinuta.

Kompanija „Matkos Group“ u svom zahtevu je navela da je projekat HC „Viča“ počeo da se realizuje sa zakašnjenjem od skoro dve godine nakon izdavanja konačnog ovlašćenja, usled stalnih smetnji.

Srbi i Albanci već duže od godinu dana aktivno protestuju zbog izgradnje minihidroelektrana na rekama u opštini Štrpce. Strahuju da će im egzistencija biti ugrožena i tvrde da se izgradnja nastavlja uprkos kršenju kosovskih zakona, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i Kosovske policije koja je više puta upotrebila, kako meštani svedoče, prekomernu silu kako bi rasterala meštane koji protestuju.

Poslednji u nizu protesta dogodio se upravo u Donjoj Bitinji a zbog toga što usled izgradnje minihidroelektrane, meštani ovog sela nemaju vodu za piće. Kako su prethodno za KoSSev potvrdili meštani Donje Bitinje, voda je nestala još krajem novembra kada je tokom izgradnje MHE „pogođena žica Lepenca“ nakon čega je izvorište sa kojeg se meštani ovog sela snabdevaju pijaćom vodom presušilo.

Donja Bitinja ponovo bez vode zbog izgradnje MHE

Prema podacima iznetim u Izveštaju o uticaju na životnu okolinu koji je izradila kompanija „Matkos Group“ iz Prištine koja pravi više hidrocentrala na rekama u opštini Štrpce, – u Donjoj Bitinji na Lepencu i kod mesta Obereke na rekama Kaluđerka i Bolovanka, oni planiraju da duž reke Lepenac izgrade čak pet mini hidrocentrala: hidrocentralu Šara, hidrocentralu Brezovica, hidrocentralu Viča, hidrocentralu Brod i hidrocentralu Štrpce.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.