Objavljeni rezultati literarnog konkursa „Dostinikov dukat“ – prve nagrade idu u Laplje Selo

Dobrotvorno društvo "Dostinik"
FOTO: Dobrotvorno društvo „Dostinik“

Dobrotvorno društvo „Dostinik“ objavilo je danas – simbolično na Sretenje, rezultate trećeg po redu nagradnog literarnog konkursa Dostinikov dukat, koji je bio namenjen osnovcima iz kosovsko-metohijskih škola. Prva nagrada ide učenicima u Lapljem Selu, na centralno Kosovo.

„Dostinik“ je krajem godine raspisao treći po redu nagradni literarni konkurs „Dostinikov dukat“, sa slobodom izbora vrste književnog roda na kome će pisati svoje radove.

Miljan Stojanović, predsednik društva Dostinik, navode iz ovog društva, istakao je zadovoljstvo brojem pristiglih radova, te kazao da su se neke škole po prvi put pojavile i zauzele visoko mesto na konačnoj listi nagrađenih radova.

„Voleo bih da u sledećim izdanjima našeg konkursa vidimo škole iz svih krajeva naše južne pokrajine. Svake godine smo sve motivisaniji, s obzirom na to da su članovi našeg društva uglavnom prosvetni radnici i veoma dobro znaju šta znači motivacija u školi. Kroz ovogodišnje radove smo videli da mentori u kosovsko-metohijskim školama sve više rade sa svojim učenicima na planu kreativnog pisanja“. rekao je Stojanović.

Dvanaestočlani žiri konkursa nije imao nimalo lak zadatak, ali je uživao u njemu, poručuju iz ovog dobrotvornog društva.

„Učenici mlađeg, kao i učenici starijeg uzrasta pokazali su svoju kreativnost, a pre svega zajedničku misiju – da nam prikažu koliki je značaj majke, ne samo u njihovim životima, već u životu svakog od nas. Njihovi radovi zadivljuju, inspirišu, motivišu i čine ponosnim sve nas. Neki su nas nasmejali, neki su izmamili suze, ali ono što prožima sve radove je ogromna emocija i činjenica da su majke odlučne, borbene, nesalomive… Baš kao što je rečeno u jednom od nagrađenih radova: ‘U zagrljaju njenom, osetila sam snažne otkucaje njenog srca, tog i takvog srca koje ranije nisam mogla ni da čujem ni da osetim…'“, naveli su.

Prva nagrada u kategoriji od prvog do četvrtog razreda – bežične slušalice i ikona Bogorodice (rad akademskog slikara Sandre Pantović), pripala je Lazaru Kostiću, učeniku 2. razreda OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu.

Druga nagrada – ranac sa školskim priborom, pripala je Emi Ignjatović učenici 6. razred, OŠ „Leposavić“ u Leposaviću.

Trećenagrađeni sa setom od 4 knjiga, Inida Brajtona „Pet prijatelja“ je David Mitrović, učenik 2. razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Prilužju-

U kategoriji od 5. do 8. razreda prvu nagradu su dobili Nikolina Kostić, učenica 8. razreda, OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, drugu – Luka Trajković, učenica 8. razred, OŠ „Knez Lazar“, Gornja Gušterica, a trećenagrađeni u kategoriji je Teodora Milanović, učenica 8. razreda, OŠ „Vuk Karadžić“ u Sočanici.

Više desetina učenika sa centralnog Kosova i teritorije Leposavića dobilo je novčane nagrade u iznosu od 3.000 dinara i kako navode organizatori konkursa, nagrade u vidu slatkih paketa, knjiga, pohvalnica.

Radovi nagrađenih učenika će biti objavljeni tokom godine na stranicama i sajtu Dobrotvornog društva „Dostinik“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.