Rezolucija 1244 ostaje osnova za budući mandat Euleks-a

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Nova Misija EU-e za vladavinu prava na Kosovu se neće oslanjati na bilo kakav međunarodni sporazum. Biće uspostavljena na osnovu Rezolucije 1244. Zamenik premijera Hajredin Kući je rekao da će biti razmene pisama Brisel – Priština u vezi ovog postavljanja. Ali, Fisnik Korenica je ocenio da razmena pisama predstavlja samo neformalnu proceduru i dodao da će to proizvesti negativne posledice na spoljni karakter kosovskog subjektiviteta.

Evropska unija je donela odluku da napravi korenite promene u svojoj misiji za vladavinu zakona na Kosovu – Euleks. Ali, insistirala je da tri stvari ostanu iste.

Prvo traži da Rezolucija 1244 Saveta BezbednostiUjedinjenih nacija ostane pravna osnova za uspostavljanje ove nove misije. 
"Kišobran UN za novu misiju ostaje netaknut", kaže se u ovom nacrtu plana. 

"Za zakonsku osnovu za ovaj novi mandat obavezno ostaje Rezolucija 1244 SB UN".

Tačke dva i tri su drugog karaktera. 

"EU će nastaviti da redovno ocenjuje i kontroliše napredak Kosova u vladavini zakona zadržavajući pravo da ima veću ulogu/prisustvo (princip ustavnosti) ukoliko postoji potreba u okviru obaveza /spremnosti Kosova prema EU (SAA i drugo)". 

"Moguće procedure koje proizilaze iz istrage Specijalnih istražnih Task Forces (SITF) ne ulaze u polje delatnosti ove revizije sa izuzetkom stalne podrške koju obezbeđuje ova misija", drugi je zahtev EU uključen u ovaj dokument.

Ali, smatra se da bi prvi zahtev mogao da ima posledice po Kosovo. Razlog za to je pozivanje na Rezoluciju 1244. Dokument je donet u junu 1999-e posle sporazuma o povlačenju srpskih vojnih snaga i on određuje politički status Kosova kao protektorat UN i poverava upravu nad Kosovom ovoj međunarodnoj organizaciji.

Osim toga, u Rezoluciji se nekoliko puta poonavlja da je Kosovo deo Jugoslavije, države koja se raspala ali je Srbija njena naslednica. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.