Revizor: Informacioni sistem PAK podložan sajber napadima

Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kancelarija nacionalnog revizora utvrdila je nedostatke u administraciji i upravljanju poreskim obavezama u Poreskoj administraciji Kosova.

U izveštaju revizora o informacionim tehnologijama u ovoj instituciji, KNR je zaključio da su sistemi izloženi rizicima gubitka integriteta i poverljivosti podataka i dostupnosti sistema, piše KOHA.

Usled ovih nedostataka, prema nalazima KNR, došlo je do predstavljanja netačnih i nepotpunih obračuna za povraćaj poreza, rizika u funkcionisanju informacionih sistema poput gubitka integriteta i poverljivosti podataka i rizika po bezbednost informacija i kontinuiteta rada sistema.

Administracija i upravljanje poreskim obavezama vrši se kroz međusobno povezane informacione sisteme, kao što su Elektronski sistem poreske deklaracije, Integrisani sistem vlade za poresku upravu, kao i Sistem upravljanja prikupljenim porezima.

Čitav članak možete pročitati u dnevnom izdanju Koha Ditore.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.