Restelica i Kosovska Mitrovica: Biblioteke bogatije za hiljade naslova

Biblioteke osnovne škole "22. decembar" u Restelici, u opštini Gora, i Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici dobile su u nedelju više hiljada knjiga. Naslove različitih žanrova, sakupila je omladinska organizacija "Ujedinjena Srbija" iz Beograda, a u okviru akcije "Znanjem do pobede". Donirali su ih pojedinci, organizacije, izdavačke kuće i škole iz centralne Srbije. Akcija sakupljanja knjiga sprovedena je pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i trajala je od 1. aprila do 1. maja.

Osnovnoj školi u Restelici donirano je 8.000 knjiga, a oko 1.000 knjiga biblioteci Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. 

Knjige su dostavili predstavnici Ujedinjene Srbije, koji su tokom jučerašnjeg dana, pre povratka za Beograd, boravili kratko u prostorijama mitrovičke univerzitetske biblioteke.

"Univerzitetska biblioteka je dobila jedan ozbiljan fond knjiga, zahvaljujući Centru za promociju nauke. Posebno bih se zahvalio svim osnovnim i srednjim školama u celoj Srbiji koje su učestvovale u akciji, u okviru koje je prikupljeno preko 15.000 knjiga," rekao je predstavnik Ujedinjene Srbije, Valentino Popović.

Ova organizacija istovremeno je dostavila i knjige koje su donirali izdavačka kuća "Prometej" iz Zemuna i "Centar za razvoj nauke".

"Kancelarija za KiM je uspela da organizuje transport za 104 knjige koje nam je darovao Prometej. Naš Univerzitet ne spada u imućnije. Borimo se da obezbedimo naučnu opremu, adekvatan prostor za studente. Bibliotekarski fond nam je siromašan i mnogo znači ovo što smo dobili," rekao je prorektor za međunarodnu saradnju i naučno istraživačke projekte Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Aleksandar Jovanović.

Rukovodilac Univerzitetske biblioteke, Zoran Vukadinović, kaže da će studenti već tokom ove nedelje moći i da čitaju nove naslove.

"Jednom godišnje nakon Sajma knjiga u Beogradu, sve ono što je štampano, što je od izuzetne naučne vrednosti, Centar poklanja jednoj od biblioteka, a sada smo mi došli na red. Posebno im se zahvaljujemo, kao i svima koji su omogućili da prenesu knjige, s obzirom na to da imamo problema sa prenosom knjiga. Ipak, knjige su tu i obećavam da će u toku nedelje sve knjige koje smo dobili biti u našem fondu i dostupne studentima," dodao je Vukadinović.

Od 15.000 knjiga koliko je sakupljeno, neke od njih će biti isporučene na Vidovdan i bibliotekama škola kosovskom pomoravlju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.