„Republic of Kosovo“ na sajtu Vlade Srbije o politici Srbije u narednom periodu

republika Kosovo
FOTO: Printscreen/Vlada Srbije

Vest je ažurirana

Ažurirano: Ubrzo po objavljivanju vesti u medijima, ali i na društvenim mrežama, na zvaničnom sajtu Vlade Srbije izvršena je korekcija, te umesto „Republic of Kosovo“ sada stoji „Kosovo and Metohija“.

Vlada Srbije objavila je na svom sajtu plan od deset tačaka o politici u narednom periodu koji u više tačaka govori i o Kosovu i Metohiji. U verziji saopštenja na engleskom jeziku, međutim, u tački koja se odnosi na Zajednicu srpskih opština, Kosovo je označeno kao „Republic of Kosovo“.

Ove nedelje u skupštini Srbije je održana sednica na kojoj je predstavljen Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.

Iako autor Kancelarija za KiM, sam izveštaj predstavio je predsednik Srbije.

Na kraju svog obraćanja koje je trajalo više od sat vremena i dvadeset minuta, Aleksandar Vučić je saopštio da Srbija ima plan od deset tačaka o svojoj politici u narednom periodu.

Plan je u međuvremenu objavljen u vidu saopštenja na sajtu Vlade Srbije. Više tačaka govori o odnosu Beograda i Prištine, odnosno pravima Srba i očuvanju istih.

Tako se u trećoj tački naglašava bezbednost Srba, a u četvrtoj bolji život Srba na KiM.

Peta tačka nalaže da su neophodni razgovori o svim temama koje se odnose na ključna pitanja o saradnji Srba i Albanaca.

Druga tačka ovog dokumenta odnosi se na „uporno istrajavanje na formiranju ZSO“ koja bi morala da bude pravni i fizički okvir za prava Srba i njihovo organizovanje na KiM.

I dok u srpskoj verziji 2. člana ovog dokumenta stoji „KiM“, u engleskoj verziji u ovom članu piše „Republic of Kosovo“.

„Point 2: Persistence on the formation of the ZSO, which must be the legal and physical framework for the rights of our people and their organisation in the Republic of Kosovo, with the support of Serbia, which no one must prevent“, navodi se u saopštenju.

U engleskoj verziji se međutim, na čak pet drugih mesta Kosovo označava kao „Kosovo and Metohija“.

Predsednik Narodne stranke oglasio se danas ovim povodom na Tviteru, uz poruku „ili su izdajnici ili neznalice. Ili oba“.

„Za ovo bi se u Španiji ili na Kipru podnosile ostavke“, naznačio je Vuk Jeremić.

Za lidera Dveri, Boška Obradovića ovo nije slučajna ili nenamerna greška.

„Koji prevodilac bi napravio takav previd? Jedino ako je prevodilac iz Brisela ili Vašingtona, a radi u Vladi Srbije. Ili je ovo politika Vlade Ane Brnabić?“, upitao je Obradović u objavi na Tviteru.

O istoj temi izvestila je večeras Gazeta Express navodeći da je u svom saopštenju Vlada Srbije „nazvala Kosovo kako treba – Republika Kosovo“.

Podsećajući na Vučićeve navode da se protivi prijemu Kosova u UN, te da neće da prizna Kosovo, ovaj medij samostalno zaključuje da „međunarodni pritisak podstiče Srbiju da krene drugim putem“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.