Registrovan prvi slučaj koronavirusa u Severnoj Makedoniji

Skoplje
Foto: N1

U Severnoj Makedoniji registrovan je prvi slučaj novog koronavirusa, izjavio je ministar zdravstva Venko Filipče, prenosi N1 pisanje Beta.

Novinarima je rekao da se razbolela jedna žena koja je pre mesec dana bila u Italiji, a već dve sedmice je bolesna.

„Inicijalno je tretirana u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi, ali nije testirana na koronavirus“ i odmah po dolasku u Severnu Makedoniju je došla u Kliniku za infektivne bolesti u Skoplju, rekao je ministar.

„To mi daje za pravo da mislim da je kod nje inkubacija odavno prošla i da tokom putovanja nije predstavljala opasnost da bolest prenese drugim ljudima. Ali, postupamo po svim protokolima što znači da se proveraju svi koji su doputovali s njom“, rekao je Filipče.

Svi ti putnici će kako je istakao ministar zdravstva, biti identifikovani, testirani na odgovarajući način i stavljeni u 14-dnevnu izolaciju.

Filipče je istakao da nema mesta za paniku.

Naveo je da je pacijentkinja obolela od novog koronavirsa smeštena u Kliniku za infektivne bolesti, odeljenje za izolaciju, i ima odgovarajuće lečenje.

Direktor Instituta Severne Makedonije za javno zdravlje, Žarko Karadžovski, rekao je da je ta pacijentkinja koja je obolela od virusa „Covid-19“, rođena 1970. godine, na teritoriji Skoplja i da je duže vreme boravila u Italiji.

Na konferenciji za novinare u Vladi Severne Makedonije govorio je i premijer Oliver Spasovski koji je istakao da je „najvažnije to što je situacija pod kontrolom i sve državne službe su potpuno spremne da reguju na novonastale uslove“.

„Zato vas uveravam da nema razloga za bilo kakvu paniku, jer je uspostavljena kontrola i sistemi su u potpunosti spremni“, rekao je Spasovski.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.