Recipročne mere Srbiji zbog nepriznavanja kosovskih vozačkih dozvola i tablica na sledećoj sednici kosovske vlade?

Sastanak Vlade
Foto: Gazeta Express

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Ekrem Mustafa, najavio je da će na sednici kosovske vlade zatražiti uvođenje recipročnih mera protiv Srbije zbog „nepriznavanja registarskih tablica i svih ostalih dokumenata koja Srbija ne priznaje“, prenosi Gazeta Express. Njegov predlog nije došao na dnevni red današnje sednice kosovske vlade, ali je „siguran da će biti razmatran na sledećoj sednici Vlade“.

Nakon svedočenja kosovskog građanina (čiji identitet je poznat prištinskom listu Gazeta Express) da mu je u Srbiji policija ispisala kaznu u iznosu od 1.000 evra nakon što im je pokazao kosovsku vozačku dozvolu, ovaj list kontaktirao je kosovskog ministra unutrašnjih poslova.

Mustafa je izjavio da je „upoznat sa ovim slučajevima“ i najavio da će predložiti kosovskoj vladi da preduzme recipročne mere prema Srbiji, prenosi Gazeta.

Da bi srpske tablice mogle biti zabranjene na Kosovu spekulisalo se i januara ove godine u kosovskim medijima. Pre toga  je čak i srpski predsednik upozoravao da postoje tri moguće mere i da se „ne zna koja je gora po nas“.

„Ja imam saznanja i to je inicijativa srpske države, u daljem nepriznavanju dokumentacije države Kosovo, ja ću sutra na sastanku vlade pokrenuti kao temu i istovremeno ću tražiti od vlade da preduzmu recipročne mere počevši od nepriznavanja tablica pa do svih dokumenata koje nama Srbija ne priznaje“, izjavio je Mustafa za Gazetu Express.

Ipak, kako je kasnije u toku dana izvestio isti list, Mustafin predlog nije došao na dnevni red današnje sednice zato što „je premijer već imao agendu i nije dozvolio da se na nju dodaju dodatne tačke“.

„Ovaj predlog će se sigurno razmatrati na sledećem sastanku vlade“, naveo je Mustafa, prenosi Gazeta Express.

Beograd i Priština su se još tokom 2011. u takozvanoj tehničkoj fazi pregovora saglasili da bi građanima trebalo biti omogućena sloboda kretanja. Dve strane su se, između ostalog saglasile tada da:

Svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim „ulaznim-izlaznim“ dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju.

Kao i da:

Svaka strana će preduzeti sve neophodne mere da omogući stanovnicima druge strane da slobodno putuju unutar ili preko teritorije druge koristeći vozačke dozvole koje su izdali njihovi organi vlasti.

Kosovska strana nikada nije iskoristila mogućnost da izdaje „ulazni-izlazni“ formular, dok srpska strana i praktikuje taj deo sporazuma i imaocima kosovskih ličnih karata na administrativnim prelazima izdaje dokument u nastavku.

S druge strane, kada su tablice u pitanju, iste godine- 2011, dogovoreno je da:

Kao privremena mera, vlasti u Beogradu će omogućiti vozilima sa Kosova koja imaju KS registarske tablice da slobodno putuju na ili preko njihove teritorije.

Kao privremena mera, za svako vozilo čiji vlasnik to bude želeo, biće dostupne privremene registarske tablice na relevantnim graničnim/administrativnim prelazima.

U skladu sa tim, automobilima sa registarskim tablicama RKS izdaju se „proba“ privremene tablice pri ulasku na teritoriju centralne Srbije. Izdavanje ovih tablica košta 400 dinara, a takve tablice su važeće za vožnju na teritoriji centralne Srbije dva meseca.

Sporazum o slobodi kretanja je revidiran dva puta. Prvi put 2013. kada je dogovoreno uzajamno priznavanje polisa osiguranja za vozila i znatnog smanjenja putnih troškova građana, a drugi put 2016. kada je dogovorena preregistracija srpskih tablica sa registarskim oznakama koje se odnose na gradove na teritoriji KiM i takozvani „stiker režim“ za tablice gradova iz centralne Srbije i RKS, odnosno KS oznake. Ovaj režim trebalo je da zameni sistem „proba“ tablica, ali ga dve strane nisu sprovele.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.