REAKCIJE: Srbija šokirana presudom; nastavak agresije NATO-a na Kosovu

Nakon današnje presude kosovskog osnovnog suda u Severnoj Mitrovici kojom je lider GI SDP Oliver Ivanović osuđen na 9 godina zatvora zbog "ratnog zločina" počinjenog tokom aprila 1999. godine – reagovao je veliki broj srpskih zvaničnika. Među prvima, reagovali su potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Ljajić je ocenio da je presuda Ivanoviću politički motivisana, dok je Đurić istakao da je Srbija "šokirana presudom", kao i da se "mora preispitati" učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom. Reakciju je imao i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, a bivši direktor Kancelarije za KiM, Aleksandar Vulin, ocenivši da je današnja presuda Ivanoviću "silovanje pravde". Opoziciona DSS ističe da je presuda "nastavak agresije NATO-a na Kosovu". Reagovala je i Srpska lista, koja ocenjuje da je presuda Ivanoviću dokaz da pravda, kada je u pitanju srpski narod na KiM-u, "apsolutno ne postoji". Poznati beogradski advokat Božo Prelević, sa druge strane, navodi da će ovo "uzburkati strasti" na KiM-u. U međuvremenu, stižu reakcije i od ostalih visokih zvaničnika iz Beograda, advokata, ali i od prestolonaslednika princa Aleksandra Karađorđevića. Večeras se, u izjavi za RTS, oglasio i Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, istakavši da presuda Ivanoviću više liči "na političku silu, nego na sprovođenje prava i pravde". On je takođe dodao da presuda nije pravosnažna, te i da ima "još borbe".

Đurić: Srbija šokirana presudom Oliveru Ivanoviću; preispitati učešće u dijalogu

20:00 – Vučić: Politička sila, ne sprovođenje pravde i prava; nije pravosnažna presuda, ima još borbe​ 

Večeras se, u izjavi za RTS, oglasio i Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, koji je istakao da presuda Oliveru Ivanoviću više liči na "političku silu, nego na sprovođenje prava i pravde". Vučič je, takođe, dodao da je, kako je rekao, očigledno to da je neko hteo da učini "ustupke" Albancima, smatrajući da treba da "dobiju nagradu za to što nisu ispunili ni slovo" iz sporazuma postignutog 25. avgusta prošle godine. 

"Nezahvalna je uloga bilo koga, a pogotovo moja, komentarisati bilo kakve presude. Sa druge strane, to nije pravosnažna presuda, ima još borbe. Ono što možemo da učinimo kao država da pomognemo u pravnom smislu Oliveru Ivanoviću i njegovoj porodici, to ćemo i učiniti," kazao je Vučić za RTS. 

Govoreći o predstojećim pregovorima između Beograda i Prištine, Vučić je rekao da nije od onih koji "lupaju šakom o sto" i dodao da se najteže situacije rešavaju razgovorom.

"Razumeli smo poruku koju su hteli da pošalju, borićemo se za naše interese, za pravo i sporazume koje smo potpisali i tražićemo njihovo ispunjenje. Da li ćemo uspeti – neće biti lako, ali je jedini način da se izborimo za naše nacionalne i državne interese," dodao je dalje Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je, u izjavi za RTS da je Srbija "šokirana" presudom Oliveru Ivanoviću, ocenivši da je ona "skandalozna", te i da "nema veze sa pravom i pravdom." Đurić je istovremeno dodao da se "mora preispitati učešće u dijalogu."

"Presuda je u funkciji politike i nema veze sa pravom i pravdom. To je politička poruka ne samo Srbima na KiM-u, već i Beogradu i Srbiji, ali i političkim predstavnicima kosovskih Albanaca jer se želi uspostaviti veštački politički balans," kazao je Đurić i dodao da je neophodno da se o ovoj odluci EULEX-ovog suda oglasi i Vlada i premijer Srbije.

Vulin: Presuda Ivanoviću "silovanje pravde"

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, a bivši direktor Kancelarije za KiM, Aleksandar Vulin, takođe je reagovao na današnju presudu lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću. On je istakao da je presuda Ivanoviću  "silovanje pravde" te i da je "nemoguće da će ona postati i pravosnažna".

"To nije pravosnažna presuda, da je pravosnažna to ne bi bila pravda, već silovanje pravde," rekao je Vulin, a  preneo B92.

On je, takođe, istakao da se boji da je to nastavak prakse po kojoj pravo uvek ustukne pred politikom, ali i, kako je rekao, prakse da kad god postoje sukobi unutar albanskog političkog korpusa, "treba pronaći nekog Srbina koji treba svojom glavom, slobodom da umiri duhove među Albancima". 

Srpska lista: Pravo i pravda na KiM-u kada je u pitanju srpski narod apsolutno ne postoje

U jednoj u nizu reakcija na današnju presudu lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću, Srpska lista ističe da današnja odluka koju je donelo sudsko veće EULEX-a nedvosmisleno šalje poruku "svima nama koji živimo na Kosovu i Metohiji" da demokratsko pravo i pravda kada je u pitanju srpski narod "apsolutno ne postoje".

"Očigledno je da pravom i demokratijom na Kosovu i Metohiji upravlja politika, a za to je dokaz da je politika od prvog dana implicirala ceo slučaj kada je u pitanju proces koji se vodio protiv Olivera Ivanovića," ističe se u saopštenju Srpske i dodaje:

"Svet ne sme nemo da gleda na neosnovane procese koji se vode protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i donose presude bez čvrstih dokaza."

Advokat Prelević: Presuda Ivanoviću "uzburkaće strasti" na KiM-u

Poznati beogradski advokat, Božo Prelević, istakao je u izjavi Tanjugu da posle današnje presude lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, očekuje da se, kako je rekao, "uzburkaju strasti na KiM-u.

"Sve će to na neki način verovatno tamo uzburkati strasti, ali centralno pitanje je da li stvarno ima dokaza za to, a to ne može da vam kaže niko ko ozbiljno ne analizira predmet," rekao je Prelević i dodao da je "veoma iznenađen činjenicom" da je Ivanović, kojeg, kako je rekao, zna kao pristojnog čoveka, mogao da učini ono za šta je osuđen.

"To što je neko veoma pristojan ne znači da li je, ili nije, uradio neko krivično delo. Međutim, ukoliko je sud u Kosovskoj Mitrovici, koji ima međunarodni sastav sudija, zaključio da je kriv, bez ikakvih dokaza, a dešava se i tako nešto, onda je to bruka za međunarodno pravosuđe na Kosovu, dodao je dalje on .

DSS: Presuda Ivanoviću nastavak NATO agresije i progona Srba

Predsednica DSS-a, Sanda Rašković-Ivić, ocenila je danas da je presuda Ivanoviću "nastavak NATO agresije" i "progona Srba sa KiM-a u miru", javio je B92. 

"Presuda je rezultat dvostrukih aršina evroatlantskog dela međunarodne zajednice prema kojima su Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Hašim Tači zvani Zmija nevini i uvaženi partneri, a Oliver Ivanović krivac, iako za njegovu krivicu nema nijednog dokaza," istakla je Rašković-Ivić i dodala:

"DSS ne može da ne upita Vladu Srbije šta je učinila da se spreči progon Olivera Ivanovića? Skandalozna presuda predstavlja ujedno još jedan dokaz kraha sadašnje srpske politike prema pitanju Kosova i Metohije." 

Osnovni sud u Severnoj Mitrovici doneo je danas presudu petorici Srba sa zajedničke optužnice. Lider GI SDP Oliver Ivanović je proglašen krivim za "ratni zločin" po prvoj tački optužnice – događaje iz aprila '99, za šta je danas osuđen na 9 godina zatvora. Srpski policijski pukovnik u penziji, Dragoljub Delibašić, oslobođen je zajedno sa još trojicom – ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačićem i Aleksandrom Lazovićem, kojima se od danas ukida i kućni pritvor, uz sve ostale sudske kaznene mere.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.