Reagensi za rano otkrivanje simptoma kovida uskoro u KBC Gračanica

Gračanica
FOTO: RTK2

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović i šefica IOM-a, Ana Rostovska, potpisali su danas memorandum o donaciji reagenasa za rano otkrivanje simptoma kovida-19 Кliničko-bolničkom centru u Gračanici.

Na sastanku koji je pre desetak dana održan sa predstavnicima UN-a i IOM-a, dogovorena je donacija Кliničko-bolničkom centru u Gračanici u vidu reagenasa za ranu detekciju kovid simptoma, saopšteno je iz opštine Gračanica.

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, ističe da je ova donacija stigla u pravo vreme i da je od velikog značaja za tu opštinu.

„Drago mi je da je procedura oko ove donacije ekspresno započeta, odnosno, veoma brzo će bolnica u Gračanici dobiti reagense koji su veoma bitni, naročito sada kada se svi borimo protiv kovida. Opština Gračanica ima izuzetnu saradnju sa IOM-om i ovo je samo nastavak te saradnje. Dogovoreno je da se saradnja nastavi i u budućnosti istim tempom kojim smo sarađivali i do sada“, kazao je Popović.

Šefica misije IOM-a, Ana Rostovska, zadovoljna je rezultatima koji su postignuti u koordinaciji sa opštinom Gračanica.

„IOM i Opština Gračanica potpisali su sporazum o isporuci reagenasa za testiranje na kovid u opštini Gračanica. Nadamo se da ćemo ovim reagensima povećati kapacitet bolnice da se bori i da spreči kovid- 19. Testiranje je preduslov da se zaustavi prenos zaraze. Drago mi je što smo bili u mogućnosti da blagovremeno obezbedimo te reagense. Veoma smo posvećeni nastavku saradnje sa opštinom Gračanica sa kojom već imamo dugogodišnju saradnju i ovime želimo da je pojačamo, ne samo u borbi protiv kovida, već i rešenjima za ekonomski razvoj opštine“, rekla je Rostovska.

КBC-u u Gračanici biće isporučeno 2.500 reagenasa za D-dimer, 2.000 reagenasa za CRP i 875 reagenasa za Troponin.

Projekat sprovodi Кancelarija EU u saradnji sa misijom IOM, a opština Gračanica je sufinansijer.

Radio Kontakt PlusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.