Ratne zločine će tretirati i kosovske sudije

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Zamenik kosovskog premijera, Hajredin Kući je rekao da će se Specijalni sud (SITF) baviti samo pretpostavkama iz Martijevog izveštaja i da će ostala pitanja ostati u nadležnosti domaćih tužilaca i tužilaca EULEX-a koji će raditi na Kosovu. I Aleksandar Ljumezi, vrhovni tužilac Apelacionog suda je izneo potrebu obuke domaćih tužilaca, prenosi ”Koha ditore”.

Po njegovim rečima, oni treba da se osposobe da sami tretiraju ratne zločine na Kosovu i posle formiranja Specijalnog suda.

Specijalni sud se neće baviti svim pretpostavljenim ratnim zločinima počinjenim na Kosovu. 

Njegov mandat će biti ograničen samo na pretpostavke uključene u izveštaj parlamentarne skupštine Saveta Evrope koji je sačinio senator Dik Marti.

Za razmatranje pretpostavki iz tog izveštaja, Evropska unija je 2011 godine formirala Task-Forc Special za istragu (SITF), sa mandatom da istraži a ako je potrebno i krivično goni osumnjičene pojedince. 

Zamenik premijera Hajredin Kući je rekao da će i posle formiranja ovog suda domaće sudije moći da obrađuju tu vrstu zločina.

”Krivičnim zakonom je predviđena i ta vrsta zločina i to znači da i naši tužioci imaju mandat za obradu takvih dela”, rekao je Kući. 

”SITF treba da obrađuje samo pretpostavke iz Martijevog izveštaja ali ostala pitanja ostaju u nadležnosti domaćih tužilaca i tužilaca EULEX-a koji će raditi na Kosovu”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.