Raste javni dug Kosova, skoro duplo veći nego 2016.

Foto: KoSSev

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vladu Kosova trenutno vodi premijer, Aljbin Kurti. Ukupan dug zemlje dostigao je rekordne cifre, sada je skoro milijardu i 700 miliona.

Samo u prošloj godini Kosovo duguje oko 200 miliona evra. 2020. finansijske obaveze Kosova su iznosile milijardu i 487 miliona evra, dok je samo godinu dana kasnije ovaj dug porastao na milijardu 682 miliona evra.

Kome je Kosovo dužno?

Na osnovu dokumenta Ministarstva finansija, proizilazi da Kosovo duguje Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, zatim Međunarodnom monetarnom fondu, Svetskoj banci, pa Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Evropskoj uniji, Nemačkoj banci za razvoj i pojedinim entitetima i međunarodnim finansijskim subjektima.

Gazeta Metro piše da se enormno povećanje duga Kosova primećuje nakon 2016. godine, kada je u to vreme dug iznosio oko 850 miliona evra, uglavnom nasleđen iz ukupnog duga bivše Jugoslavije.

Kosovo je zakonom regulisalo koliko može da duguje kao država.

Vlada Kosova definisala je Zakonom o javnim dugovima, odnosno članom 32, da je maksimalni limit ulaska države u ukupna dugovanja „40% bruto domaćeg proizvoda“.

Kosovo trenutno duguje oko 25 odsto BDP-a i javlja se trend dugova od oko 200 miliona evra godišnje koje država mora da plaća u budućnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.