Raste broj poziva Upravi za sprečavanje pranja novca da saopšti osnov za kontrolu bankarskih transakcija istaknutih NVO i istraživačkih medija

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija zatražila je prošle nedelje od banaka uvid u transakcije 20 osoba i 37 organizacija od 1. januara 2019. Na spisku su se našle brojne istaknute organizacije civilnog društva u Srbiji kao i istraživački mediji poput BIRN-a, CINS-a i Krika.

U zahtevu koji je Uprava uputila bankama, a u koji je Newsmax Adria imao uvid, podaci se traže kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Na spisku su, između ostalih, NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Novosadska novinarska škola, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS), Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Centar za vladavinu prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, CANVAS, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Helsinški odbor za ljudska prava…

Što se tiče pojedinaca, podatke su zatražili za novinare Slobodana Georgieva, Biljanu Stepanović, Branka Čečena, Vukašina Obradovića… Na spisku su, između ostalih, i političar Vuk Jeremić, reditelj Andrej Nosov, Jelena Milić iz CEAS-a, advokat Ivan Ninić…

Traže se podaci i o produkcijskoj kući Non Aligned Films, Trag fondaciji, Fondaciji Katalist, FondacijI Sloboda štampe.

Vest već više dana predstavlja jednu od centralnih tema u medijima, a mnoge od ovih organizacija potez Uprave za sprečavanje pranja novca vide kao vid pritiska na one medije i organizacije koji kritički istupaju protiv vlasti. Jedna od retkih organizacija koja je pozdravila istragu, a koja se takođe našla na spisku je Centar za evroatlantske studije i njena pravna zastupnica, Jelena Milić.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na pitanja o ovom spisku poručuje da je sve u skladu sa zakonom, te da niko nije iznad zakona, podsećajući da je Srbija do nedavno bila na sivoj listi FATF-e dok nisu bili ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma. Naglašava i da se ne radi o istrazi već kontroli. Međutim, osnov za upit o transakcijama baš tih organizacija a u vezi sa aktivnostima finansiranja terorizma i pranja novca, do danas nije saopšten.

Upravo to je, smatra predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Radovan Lazić, potrebno.

„Bilo bi najbolje da javnost bude upoznata sa tim na osnovu kojih osnova sumnje se traži to prikupljanje informacija jer se ovako daje materijal tabloidima da provlače ljude i organizacije na spisku, a da se na kraju možda sve i završi bez epiloga“, istakao je on za N1 govoreći o zajedničkom saopštenju koje su o ovom slučaju javnosti uputili Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društva sudija Srbije i Centar za pravosudna istraživanja.

„Bojim se da epilog ne bude da se da materijal da se neki ljudi provlače neko vreme kroz blato, a da se onda to završi bez ikakvog rezultata, utvrđivanja bilo kakvih činjenica“, naveo je još.

Da neopravdane istrage rada nevladinih organizacija, medija i pojedinaca treba smatrati pritiskom ocenila je šefica Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom, Tanja Fajon.

„Većina NVO, medija i pojedinaca, koji su pod istragom Vlade Srbije za pranje para, spadaju među primarne zagovornike pro-EU reformi i vrednosti Evropske unije u Srbiji“, napisala je Fajon na svom Tviter nalogu.

Zaštitnik građana: Pratićemo postupak

Da nisu upoznati sa razlogom zbog kojih je Uprava za sprečavanje pranja novca izabrala baš navedene medijske radnike, nevladine organizacije i udruženja građana, saopštili su i iz institucije Zaštitnika građana i najavili da  će u okviru svojih nadležnosti pratiti ceo postupak.

„Zaštitnik građana će, povodom velikog interesovanja javnosti i pojedinaca za vest o tome da je Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija napravila spisak novinara i udruženja građana i od banaka tražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima izvršiti kontrolu po obavljenom postupku radi utvrđivanja da li je ova kontrola urađena na osnovu važećih propisa i zakona“, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Safe Journalists: Javni popis kritičkih civilnih organizacija i pojedinaca

Postupak Uprave je izazvao i regionalne reakcije. Tako se juče oglasilo i više medijskih regiona preko mreže „Safe Journalists“.

U saopštenju koje potpisuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore navodi se da spisak predstavlja „javni popis kritičkih civilnih organizacija i pojedinaca“ kojim se šteti i pretpostavka nevinosti.

„Mi taj potez državnih vlasti tumačimo kao ozbiljan pritisak na slobodu izražavanja i još jedan pokušaj diskreditacije profesionalnih novinara i novinarskih organizacija, medija i drugih OCD“, rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

„Nemamo ništa protiv bilo kakve kontrole, naš rad je inače podložan različitim vrstama internih i eksternih revizija, ali tražimo od nadležne institucije da nas obavesti na osnovu čega su svi sa liste osumnjičeni, odnosno koji pokazatelji i rizici podržavaju osnove sumnje, te pokretanje postupka kontrole od strane Uprava za sprečavanje pranja novca. Podsećamo da je ovo institucija koja se bavi istragama u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma“, navodi se u saopštenju mreže Safe Journalists.

Ova mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, izrazila je podršku svom članu NUNS-u uz ocenu da takav potez podseća na neke poteze vlasti u zemljama sa autoritarnim režimima, koji koriste vladine mehanizme da bi se obračunavali sa ljudima koji drugačije misle.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.