Rašić: Neprijateljstvo podstiču političari

Foto: RTK2

 „Put ka konačnom sporazumu između Kosova i Srbije“ tema je konferencije koju je organizovao Kosovski demokratski institut na kojoj je zaključeno da dijalog treba što pre nastaviti kako bi se postigao konačni dogovor.

Na početku konferencije je predstavljen izveštaj Kosovskog demokratskog instituta „Mirovni sporazum između Kosova i Srbije, mogućnosti i izazovi“. Autor izveštaja Bardok Bašota podsetio je prisutne na niz događaja koji su pratili dijalog.

„Poslednje dve godine, raspravljalo se o idejama za konačni sporazum sa Srbijom, kakav će biti dogovor, ko će biti garant. Kosovsko društvo je skeptično zbog nepoštovanja do sada postignutih sporazuma. Do sada je bilo oko 40 rundi pregovora, postignuto je 33 sporazuma, ali šta je od toga zapravo sprovedeno? Učešće međunarodne zajednice je bitno u ovom procesu, vidimo da međunarodna zajednica stalno poziva dve strane da se vrate za pregovarački sto, ali smatram da nije dobra velika uključenost u dijalog država članica EU, SAD ili Rusije“, smatra Bardok Bašota, autor izveštaja.

Bivša ministarka za dijalog Edita Tahiti smatra da Srbija nije zainteresovana za dijalog. Umesto da pregovori idu u pravcu mira i stabilnosti, proces se sveo na razgovore o teritorijalnoj podeli navodi Tahiri.

„Jedno od načela je da se mir može postići kada agresor preuzme odgovornost i žrtva dobije pravdu. Dijalog nije prekinut zbog takse, već zbog toga što su granice Kosova bile u opasnosti, mi imamo prava koja su nam istorijski i politički priznata. Bez međusobnog priznanja dveju država u aktuelnim granicama ne može da bude održivog mira, u suprotnom biće rata. U ovom procesu međunarodna zajednica treba da bude jasna, mora da postoji međunarodni plan, kojim će se Srbiji poručiti da ako ne prizna Kosovo, neće postati članica EU“, izjavila je Edita Tahiri, bivša ministarka za dijalog.

Lider Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić, rekao je da neprijateljstvo između dva naroda uglavnom podstiču političari. On je kritikovao kosovske institucije zbog nedostatka inicijativa koje bi uticale na integraciju kosovskih Srba.

„Mi nemamo integraciju, a Briselski pregovori su počeli i potpisani baš da bi Srbi bili integrisani i da bi imali svoja prava unutar kosovskih institucija. Od tog potpisivanja Srbi ne da se integrišu već se apsolutno dezintegrišu iz kosovskih institucija. Prvo zbog neadekvatnog političkog predstavljanja, drugo zbog nezainteresovanosti kosovskih institucija da bilo koji iole normalan dijalog imaju sa kosovskim Srbima, treće, strukture kosovskih Srba koje je Beograd nametnuo koriste kao mehanizam za ostvarivanje svojih političkih interesa i četvrto zbog toga što je EU jedan prećutni saradnik u svemu tome“, isatkao je Nenad Rašić predsednik Progresivno demokratske stranke.

Komentarišući proces dijaloga, glavni urednik Koha Ditore, Agron Bajrami, istakao je da je od samog početka proces dijaloga između Kosova i Srbije bio najnetransparentniji proces koji se odvijao do sada.

„Zaključivanje ovog procesa će biti nemoguće ako taj sporazum ne smatramo prihvatljivim za albansku većinu i srpsku zajednicu, koji su na neki način oni koji taj sporazum sprovode. Ljudi koji trenutno vode dijalog ne mogu postići konačni dogovor, oni čak nemaju ni volje da to postignu. Verujem da se ne može postići dogovor sve dok je Vučić predsednik Srbije“, rekao je glavni urednik Koha Ditore, Agron Bajrami.

Podsetimo, Briselski sporazum je potpisan 2013. godine. Sporazum sadrži 15 tačaka od kojih se šest odnosi na Zajednicu srpskih opština koja još uvek nije formirana, a nije sproveden ni deo sporazuma koji se odnosi na energetiku. Krajem 2018. godine dijalog je prekinut kada je tadašnja Vlada Kosova uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.