Rašić o rešenjima za distribuciju novca iz Srbije; nema gašenja zdravstva i školstva, gašenje PO predviđeno sporazumom

Nenad Rašić ministar konferencija priština o dinarima CBK privremeni organi institucije
FOTO: Kim

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Nenad Rašić, rekao je nakon sastanka sa direktorom Centralne banke Kosova, Ahmetom Ismailjijem, da su moguća dva načina primene Uredbe koja je doneta krajem decembra prošle godine a tiče se gotovinskog poslovanja, odnosno upotrebe dinara. Jedan od načina da se nađe rešenje je komunikacija između Centralne banke Kosova i Narodne banke Srbije o direktnoj transakciji novca. Međutim, s obzirom da ne veruje da će do toga doći, drugi način je da banke koje imaju filijale na Kosovu i u Srbiji mogu direktno da distribuiraju novac u evrima.

Banke na Kosovu bi omogućile besplatno otvaranje račune za građane koji nemaju otvorene račune, rekao je Rašić. On je dobio uverenja od direktora CBK da će trazicioni period koji je Vlada zatražila trajati do kraja februara sa mogućnošću produženja roka.

Govoreći o zatvaranju poslovnica NLB Komercijalne banke na Kosovu, Rašić je kazao da je znao još krajem prošle godine da će do toga doći.

“Većina nas je znalo da će Komercijalna banka biti zatvorena, ja sam to znao krajem 2022. godine, a u septembru prošle godine je bilo unutar bankarskog sistema da će se to desiti. Nažalost niko od finansijskih institucija nije učinio da podnese aplikaciju za registraciju kao i nažalost uvek se desi da zadnji saznamo ono što je očigledno”, kaže Rašić.

CBK: Građani koji imaju račune u evrima mogu da primaju novac iz bilo koje zemlje

O sastanku Rašića i Ismailjija oglasila se i Centralna Banka Kosova.

Naveli su da je Ismailji informisao ministra o novoj uredbi, te da su na sastanku razgovarali o postojećim mogućnostima, alternativama i pristupu finansijama preko različitih finansijskih kanala licenciranih za rad na teritoriji Kosova.

Podcrtao mu je da Uredba ne zabranjuje ili ograničava primanje sredstava na bankovnim računima u evrima u licenciranim bankama, niti ograničava aktivnost menjanja bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske finansijske institucije licencirane od strane CBK.

„Dakle, svi građani koji već imaju bankovni račun u evrima, u bilo kojoj licenciranoj banci na Kosovu, mogu koristiti isti za primanje sredstava iz bilo koje zemlje“, kazao je Ismailji, navodeći takođe da oni koji nemaju račune, iste mogu da otvore.

Institucije školstva i zdravstva mogu normalno da rade, ali ne Privremeni organi

Rašić je rekao da je od premijera Kosova Aljbina Kurtija dobio uveravanja da srpske institucije poput zdravstva i obrazovanja neće biti zatvorene ili izmeštene i da mogu normalno da rade.

“Suštinski brzo su proširene informacija koje su netačne i pogrešne, a to je da će institucije koje sada rade po srpskom sistemu biti zatvorene, izmeštene i da će im biti onemogućen dalji rad. Ja želim svima da kažem pogotovu radnicima tih institucija, da se tako neće nešto desiti, za to imam čvrstva uverenja premijera, da oni mogu slobodno da rade i da svoje pacijente tretiraju ili uče našu decu”, kaže ministar u kosovskoj vladi.

Međutim, kada je reč o privremenim organima, odnosno opštinama koje na Kosovu funkcionišu po srpskom sistemu, to nije slučaj. Rašić kaže da će se verovatno nastaviti sa zatvaranjem ovih institucija i da je to predviđeno briselskim sporazumom koji je potpisan još 2013. godine.

“To deo dogovora iz Brisela da će ti organi biti raspušteni, ali takođe i pre tog, tačka je i formiranje ZSO i zato je ono što ja insistiram da bude potpisan finalni sporazum, da ne bi dolazili do situacije da neka tačka bude primenjiva a druge nisu. Takođe sam zamolio premijera da bude potpisan finalni dokument jer sporazum na reč, to na Balkanu ne postoji”, kazao je Rašić.

Rašić kaže da bi lično voleo da se formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom reši i pitanje funkcionisanja ovih institucija. Međutim, istakao je da on nije deo pregovaračkog tima i da je to na glavnim pregovaračima Kosova i Srbije.

Kada je reč o novcu koji je nedavno zaplenjen u Pošti u Goraždevcu kod Peći, Rašić je rekao da istraga o tome i dalje traje, da je “situacija takva kakva jeste i da ona ne može da se vrati u prvobitno stanje”, što u praksi znači da penzioneri u povratničkim sredinama u opštini Peć neće dobiti svoje zaslužene penzije, piše RTV Kim.

Podsetimo, policija je tamo zaplenila 4 miliona dinara namenjenih za penzije i socijalna davanja.

O uredbi Centralne banke Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: DinarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.