Rama: KBS u vojnim misijama sa SAD od 2021, stiže sofisticirano naoružanje koje imaju članice NATO-a

Hašim Tači na smotri KBS

Komandant KBS-a, Rahman Rama najavio je da će od 2021. ova formacija prvi put biti deo vojne misije zajedno sa američkom vojskom u Iraku i Iranu.

„Kažem sa punim uverenjem da će kosovska vojska zajedno sa nacionalnom gardom Ajove biti na tim mestima kao deo vojnih vežbi“, rekao je Rama krajem protekle nedelje, naglasivši da je to veliko dostignuće za KBS.

Komandant KBS-a naglasio je da je „dekret o vojnoj strukturi predsednika Kosova prva faza strukturalnih promena predviđenih zakonom“.

Rama je ujedno poručio da se povećava rast saradnja sa NATO-om i njegovim strateškim partnerima.

„Imamo toliko podrške i toliko ponuda da ponekad čak i ne možemo da je pošaljemo.“

Pored toga, Rama je naglasio da se trenutno odvija proces potpisivanja pojedinih ugovora te da će kako kaže,“Kosovo imati sofisticirano naoružanje kao i zemlje NATO-a“.

Podsetimo, poslanik Alijanse za budućnost Kosova i brat kosovskog premijera u ostavci, Ramuša Haradinaja – Daut Haradinaj nedavno je za RTK izneo slične navode.

Poručivši da će KBS imati „najmodernije oružje u regionu iz SAD“, dok, sa druge strane, kako je rekao, „komšije“ dobijaju „zarđalo naoružanje iz Rusije“.


Pripadnici prve generacije KBS-a od početka novog mandata položili su prošle nedelje zakletvu u kasarni ”Adem Jašari” u Prištini nakon završetka devetonedeljne obuke.

Od 337 pripadnika, 52 su ženskog pola, a 22-je iz nevećinskih zajednica, preneo je RTK2

U međuvremenu, kancelarija kosovskog predsednika saopštila je da je Hašim Tači dekretovao novu komandnu strukturu KBS-a. Tači je ovom prilikom rekao da su KBS spremne da „služe miru i jačanju mira na Kosovu i u svetu“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.