Radnici Trepče sa Severa: Priština sprovodi pravno nasilje, protestovaćemo

Nacrt zakona o Trepči sadrži elemente pravnog i ekstremno-političkog nasilja, on je neprihvatljiv i direktno vodi u sukobljavanja. Nećemo dozvoliti onemogućavanje procesa proizvodnje i našeg prava na rad i egzistenciju. Preduzećemo "sve mere protesta" kako bismo zaštitili svoje interese i zahtevamo od Vlade Srbije da nas podrži u tome, a od međunarodne zajednice i kosovskih institucija da obustave usvajanje zakona. Pitanje Trepče može da se reši pregovorima – poručeno je danas sa protesta radnika Trepče na Severu, koji je pre nešto više od sat vremena završen u selu Rudare, kod Zvečana. Oko stotinak ovih radnika okupilo se kako bi se suprotstavili usvajanju Nacrta zakona o Trepči, koji je Vlada Kosova ranije danas prosledila Skupštini. Poručili su i da se očekuje "nedvosmislena i pravovremena reakcija" države Srbije, za koju su, dodaju, sigurni da neće izostati. 

"Nas u Trepči je uznemirila i izazvala duboko ogorčenje vest da će se po hitnom postupku uvrstiti u dnevni red skupštinskog zasedanja donošenje zakona o Trepči. On je pokušaj nametanja jednostrane političke volje autoriteta u Prištini, bez zadiranja u suštinu pitanja, u ekonomiju. On izražava čiste političke interese, koje, u ovom slučaju – jedna strana ima," kazao je direktor RMHK "Trepča" na Severu KiM-a, Jovan Dimkić, tokom protesta.

Dimkić je istakao i da će oni kao menadžment "sigurno pokušati da preduzmu sve mere" kako ne bi došlo do "zaustavljanja proizvodnih aktivnosti u Trepči". 

"To su egzistencijalni interesi naših radnika, njihovih porodica, a i ostalih koji su u poslovnom smislu vezani za kombinat Trepča," kazao je on, dodajući:

"Smatramo i da bi deo međunarodne zajednice koji je zainteresovan za održanje socijalnog mira, i mira sa svakog drugog aspekta – trebalo da pomogne u rešavanju pitanja, a problem se može rešiti pregovorom i razgovorom."

Dimkić je, takođe, najavio i da će "verovatno" i dalje nastaviti sa izražavanjem nezadovoljstva zbog nacrta zakona koji je usvojila Vlada Kosova, pozvavši, kako je istakao, sve u Republici Srbiji koji se "na indirektan i direktan način bave ovim pitanjem" da ih "apsolutno podrže" i "zaštite nacionalne i državne interese". 

Dragović: Preduzećemo "sve mere protesta" za zaštitu našeg interesa 

Novinarima i okupljenim radnicima obratio se i predsednik sindikata Trepče, Duško Dragović, pročitavši stav menadžementa povodom usvojenog zakona. Kako je objasnio, radnici su se okupili da bi na demokratski način zaštitili interese kombinata i ne samo svoja prava na rad, uticaj načina organizovanja i rada, slobodu kretanja, već i "celokupnog naroda“, a "radi njegovog opstanka na ovom prostoru".

Istakao je i da će radnici preduzeti "sve mere protesta" kako bi zaštitili svoje interese. Usvajanjem zakona uspostavlja se pravno nasilje, ističe, takođe.

"Vlada i Skupština Kosova su po hitnom postupku zakazali usvajanje posebnog zakona o Trepči. Na ovaj način uspostavlja se pravno nasilje koje direktno utiče na život i rad radnika Trepče, a koje može imati za posledicu ugrožavanje opstanka našeg naroda. Zbog toga, preduzećemo sve mere protesta za zaštitu našeg interesa," naveo je Dragović.

On je istovremeno istakao da od međunarodne zajednice i, kako je rekao, pokrajinskih institucija – očekuju da obustave "sve akte pravnog nasilja":

"Zaposleni i menadžment našeg kombinata, svojim radom i angažovanjem, uspostavili su stalan proces proizvodnje. Nećemo dozvoliti da pokrajinski organi svojim odlukama onemoguće dalji proces proizvodnje i naše pravo na rad i egzistenciju. Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da nas podrži u tome. Očekujemo da međunarodna zajednica i pokrajinski organi obustave sve akte pravnog nasilja u vezi sa donošenjem, na ovakav način i ovakvim sadržajem – posebnog zakona o Trepči."

Današnjem protestu prisustvovali su i predsednici privremenih organa Zvečana i Kosovske Mitrovice, Ivan Todosijević i Aleksandar Spirić. 

Vlada Kosova usvojila je danas Nacrt zakona o Trepči, kojim se predlaže da 80 odsto ovog preduzeća bude vlasništvo kosovske vlade, a 20 odsto – zaposlenih. Usvajanju zakona suprotstavili su se predstavnici Srba – zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, što nije bilo dovoljno da se zakon ne usvoji, te je on prosleđen na usvajanje i Skupštini Kosova, koja će o njemu odlučivati u petak, od 15 časova.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.