Radnici ponovo protestovali: O pitanju Trepče pregovarati u Briselu

Radnici Trepče na Severu KiM-a jutros su nastavili sa protestom protiv usvajanja nacrta zakona o ovom kombinatu, koji je Vlada Kosova juče prosledila Skupštini. Usvajanjem ovog zakona izazivaju se sukobi koji mogu dovesti do prekida proizvodnih aktivnosti u Trepči i drastično ugroziti egzistencijalne interese zaposlenih i njihovih porodica, ali i drugih kompanija koje su poslovno vezane za Trepču. Predlažemo da se pitanje Trepče hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i u razgovorima iznađe rešenje prihvatljivo za sve relevantne strane, poručili su oni sa ovog protesta u mestu Rudare, kod Zvečana. Današnji i jučerašnji protest prvi su protesti koje su radnici organizovali od formiranja komisije kosovske vlade, sredinom marta, koja je radila na izradi nacrta zakona čijem se usvajanju, uz predstavnike Srba u kosovskim institucijama – oni protive.

"Namera je da se kompanija, koja je oduvek, a pogotovo u ovom periodu – najvažniji i daleko najveći privredni subjekt, i koja svojim proizvodnim aktivnostima omogućava egzistenciju ogromnog dela srpske populacije pre svega na Severu KiM-a, bez ikakvog pravnog osnova, podvede pod nadležnost Vlade Kosova i dovede u potpuno zavistan položaj," kazao je direktor Energetike Trepča, Dragoslav Milošević. 

Milošević je naveo i da radnici kombinata, i Srbi i Albanci, "iz istorijskog iskustva dobro znaju" da su oni bili uvek žrtve kada je, kako je dodao, Trepča bila u fokusu političkih sukoba i manipulacija.

"Ne postoji prihvatljivo i primenljivo, zakonski definisano rešenje, koje u potpunosti zanemaruje vlasničku strukturu definisanu poslovnim knjigama i pravnom dokumentacijom Trepče, koja, osim niza akcionara, kao većinskog vlasnika jasno definiše Fond za razvoj Republike Srbije, to jest, državu Srbije i Vladu kao njenog reprezenta," dodao je on.  

Istakao je i da će "nepoštovanje navedenih činjenica i jednostavno donošenje zakona" sigurno "poremetiti i drastično pogoršati kompletnu ekonomsku, socijalnu, bezbednosnu i ukupnu političku situaciju na KiM-u", koje, kako je istakao, može imati nepredvidive posledice.

"Toga su svesni i predstavnici međunarodne zajednice, prisutni na ovom prostoru. Želeći da budemo konstruktivni i realni, ne pretendujući da, kao i menadžment i sindikat, rešavamo pitanje pravnog statusa, predlažemo da se pitanje Trepče, ali i drugih društvenih preduzeća, u okviru imovinskih pitanja, hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i u razgovorima iznađe rešenje prihvatljivo za sve relevantne strane," zaključio je on. 

Ispred radnika i sindikata RMHK "Trepča" okupljenima se obratio Dragiša Miljojković, radnik metalurgije olova, pročitavši saopštenje koje je juče, takođe, pročitao i predsednik sindikata, Duško Dragović, uputivši istovetne poruke.

Protestu su i danas prisustvovali predsednici Privremenih organa opština Kosovska Mitrovica i Zvečan, Aleksandar Spirić i Ivan Todosijević.

Podsetimo, oko stotinak radnika juče se okupilo kako bi se suprotstavili Nacrtu zakona o Trepči o kojem će Skupština Kosova sutra raspravljati, a koji je prethodno, Vlada Kosova usvojila. Novim zakonom predlaže se da 80 odsto Trepče bude vlasništvo kosovske vlade, a 20 odsto – zaposlenih. Usvajanju zakona suprotstavili su se predstavnici Srba – zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, što nije bilo dovoljno da se usvajanje zaustavi, te je on prosleđen Skupštini Kosova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.