Radnice Javora u zgradi opštine Zubin Potok: "Ne izlazimo odavde dok nam ne isplate naše dohotke"

27. avgust, 10:00 –  Radnice fabrike košulja "Javor" iz Zubinog Potoka, koje štrajkuju od juče ujutru u zgradi Skupštine ove opštine zbog neisplaćenih plata, prenoćile su u holu opštinske zgrade. One se i dalje nalaze tamo, a u međuvremenu im se priključilo još nekoliko radnica, pa ih u ovom trenutku ima oko 30. Njih je sinoć kasno, oko 23:30, obišao i predsednik SO Zubin Potok Nemanja Jakšić, koji im je preneo da razume njihov zahtev, ali da je, po rečima ovih radnica, naglasio da on nije nadležan da im pomogne. Istovremeno, Jakšić im je preneo da se on sa njima saoseća, te upitao da li im je išta potrebno dok borave u zgradi opštine.
 
Radnice su noć provele u holu opštinske zgrade.
 
"Nije moglo gore da nam bude. Na betonu, po klupama, kako se koja snašla, prenoćile smo noćas, ali odavde ne idemo. Jutros su nam se priključile i koleginice koje nisu mogle zbog obaveza da juče budu sa nama," rekla je radnica M.S. za naš portal, koja takođe nije želela da objavimo njeno puno ime. Ona je potvrdila da ih je predsednik SO Zubin Potok obišao sinoć i da ih je "ljudski podržao,", ali da "kao i do sad, on kaže da nije nadležan" da im pomogne.
 
Dva sata pre sinoćnog obilaska radnica, Nemanja Jakšić je u telefonskoj izjavi za KoSSev rekao da zbog puta i drugih sastanaka, on nije uspeo u toku jučerašnjeg dana da razgovara sa radnicama, ali da je u više navrata ranije sa njima razgovarao, te da je prema dogovoru, poslodavac obećao da će im zaostale plate i isplatiti. On, međutim, nije precizirao tada ko je poslodavac, naglasivši da nije upućen u uslove rada u ovoj fabrici, te da "ne zna, da li radnice Javora imaju ugovore, ili ne."
 
26. avgust, 21:08 – Oko 26 radnica fabrike košulja "Javor" iz Zubinog Potoka štrajkuje od osam časova jutros u zgradi Skupštine ove opštine zbog neisplaćenih minimalaca od po 15.000, odnosno 10.000, za maj i jun. Radnice se i dalje nalaze u opštinskoj zgradi i najavile su da će tu ostati "sve dok ne dobiju svoje plate," pripremajući se da na istom mestu dočekaju i jutro. Radnice su danas, po njihovim rečima, odbile da se sastanu sa predstavnicima skupštine opštine, zato što se od njih tražilo da napuste prostorije opštine, a da samo "jedna, ili dve predstavnice" dođu na razgovor, što se dešavalo i ranije, a što se, kako su istakle u razgovoru za naš portal, "nikada nije završavalo trajnim rešenjem." Sa druge strane, predsednik SO Zubin Potok, Nemanja Jakšić, u telefonskoj izjavi za KoSSev, kaže da je "neko iz SO" razgovarao sa učesnicama štrajka, ali da mu nije poznato ko, jer je on "bio na putu, na drugim sastancima", te da je poslodavac ranije obećao da će ovo pitanje rešiti u toku sutrašnjeg dana. I dok radnice jesu raspoložene za priču, nisu voljne da otkrivaju svoja imena, jer ne bi "volele veće neprijatnosti."
 
Zaposleni u ovoj fabrici, od kojih su uglavnom žene, istakle su u razgovoru za KoSSev da je, od kada je fabrika ponovo otvorena, krajem novembra prošle godine, nju napustilo između dvadeset i trideset, uglavnom novih radnica, od njih sedamdesetak, koliko ih je tada bilo zaposleno, usled nezadovoljstva uslovima za rad. Po njihovim rečima, radnice su se rado odazvale pozivu iz Skupštine opštine Zubin Potok da dođu na posao, ali su istakle da nikada nisu potpisale bilo kakav ugovor, a da su plate dobijale u gotovini, od kojih su samo prvu platu dobile na vreme, dok su za svaku, po njihovim rečima, morale prethodno da štrajkuju.
 
"Mi ništa nemamo potpisano. Ni ugovor. Faktički, radimo na divlje, ali smo se rado odazvale da dođemo na posao kada su nas pozvali iz opštine, jer je naša fabrika prestala da radi, a mi smo stare radnice, i sve smo, maltene, socijalni slučajevi, jer, niti mi, niti iko u našim porodicama, prima platu pri državnom budžetu," rekla je u telefonskoj izjavi za KoSSev, jedna od radnica koje štrajkuju, M.M., iz Zubinog Potoka, a koja je insistirala da objavimo samo inicijale njenog imena. 
 
"Mi smo samo prvu platu primile normalno. A plate su bedne. Stare radnice dobijaju po 15.000 dinara, a nove po 10.000. A skoro sve putujemo, i po deset kilometara. Koliko samo košta da platimo kartu do posla i nazad! I samo smo prvu platu dobile na vreme, a za svaku smo posle morale da štrajkujemo. Nove radnice su uglavnom odmah napustile fabriku, a poslednjih dana, odlaze i neke od nas starijih. Ne mogu žene više da izdrže, a mi smo rešile da ne izlazimo odavde, dok nam ne isplate naše plate," rekla je ona.
 
Ove radnice su se mejlom, pre nekoliko dana, obratile sadašnjem ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandru Vulinu, koji je svečano otvorio ovu fabriku u novembru prošle godine, kada je, kao ministar bez portfelja, tada bio zadužen za Kosovo i Metohiju. Radnice Javora su takođe, pre nekoliko dana, posetile i Kancelariju za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, zamolivši zaposlene u ovoj kancelariji da prenesu poruku direktoru Kancelarije, Marku Đuriću, da ih poseti prilikom njegovog sledećeg dolaska na Kosovo. Tom prilikom im je, kako su istakle, rečeno da "zaposleni u ovoj kancelariji ne znaju unapred kada dolazi direktor Đurić."
 
Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok, Nemanja Jakšić, nije upoznat sa detaljima današnjeg štrajka radnica Javora u prostorijama SO-a. 
 

Fabrika "Javor" Zubin Potok: 

Jun 1999: 236 radnika

April 2005: 135 radnika, fabrika prestaje da radi, radnici bez primanja

Novembar 2014 – avgust 2014: fabrika se ponovo otvara; kontradiktorni podaci – najavljeno 120 novih radnih mesta, radnici tvrde da ih je u pogonu oko 70-ak; fabriku napustilo između 20 i 30 radnika

"Ja nisam stigao danas sa njima da razgovaram. Bio sam na putu, na nekim sastancima. Znam da je neko sa njima danas razgovarao. Ranije sam, u više navrata, sa njima razgovarao. Bio je dogovor da sutra, u toku dana, taj njihov poslodavac, koji im duguje plate isplati ih, jer je obećao," rekao je Jakšić u telefonskoj izjavi za KoSSev. 

 
Na naše pitanje da li i šta je SO mogla i šta je trebalo da se uradi da radnice Javora rade sa urednim ugovorima, Jakšić je rekao da on nije upućen u njihove uslove rada, i u "tu problematiku," te da ne zna da li radnice Javora imaju ugovore, ili ne.
 

"Ja sam zadužen samo za rad Skupštine opštine, a izvršni organ znate ko je. Ne znam tačno da li one imaju ugovore, jer se ja nisam lično bavio tom problematikom, a videćemo ispitaćemo – ko je šta preduzeo po tom pitanju," dodao je Jakšić. 

 


Fabrika "Javor" kao deo fabrike "Javor" iz Ivanjice, bila je jedna od razvijenijih fabrika na Severnom Kosovu pre rata, i zahvaljujući njoj, kao i fabrici "Prvi maj" iz Kosovske Mitrovice, proizvodnja konfekcije je bila jedna od jačih industrijskih grana na Severnom Kosovu. Fabrika je otežano radila posle rata, da bi potpuno prestala sa radom u aprilu 2005. godine, a radnici ostali bez ikakvih primanja, pre nego što je ponovo otvorena u novembru prošle godine. Mesec dana nakon što je otvoren pogon u Zubinom Potoku, otvoren je pogon iste fabrike i u selu Žitkovac, u susednoj opštini Zvečan, a oba pogona otvorio je tadašnji šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom naglasio da je "Kancelarija za KiM postavila cilj da do prvog jula, 2014. godine, u proizvodnji otvori 1000 novih radnih mesta na Kosovu."


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.