Putnici sa srpskim ličnim kartama gradova na KiM-u vraćeni sa Merdara

Utorak, 14. decembar 2015, 14:20 – Jablanović: Građane na Jarinju obaveštavaju da treba da izvade kosovske lične karte; na Merdaru vraćaju

Građane sa srpskim ličnim kartama policijskih uprava sa KiM-a granična policija Kosova ne vraća sa prelaza na Severu, ali ih obaveštava da "treba" da izvade kosovsku ličnu kartu, navodi za KoSSev gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović.

On je potvrdio informacije sa terena od jutros o iskustvima onih građana koji su danas putovali preko prelaza Jarinje – da su zaustavljani i upozoravani o promeni režima prelaska. 

12:30 – Putnici sa srpskim ličnim kartama gradova na KiM-u vraćeni sa Merdara

Putnici koji iz centralne Srbije ulaze na Kosovo i Metohiju na integrisanom graničnom prelazu "Merdare", a koji kao identifikacioni dokument na "kosovskoj strani" prelaza pokažu ličnu kartu izdatu u policijskim upravama gradova na KiM-u Republike Srbije, vraćaju se sa ovog prelaza, a ukoliko se nalaze u autobusu, ovi putnici se skidaju, KoSSev je dobio potvrdu od više autoprevoznika, kao i putnika, koji su insistirali na anonimnosti.

"Nama je juče iz autobusa, kada smo hteli da uđemo na Kosovo, skinut jedan putnik, koji nije imao kosovsku ličnu kartu, već srpsku," rekao nam je jedan od prevoznika. Na naše pitanje šta se sa putnikom desilo, ovaj vozač kaže:

"Šta je moglo da se desi? Ostao je sa druge strane."

I autoprevozniku iz Gračanice, noćas su iz autobusa udaljena dva putnika sa srpskim ličnim kartama, dok je treći prevoznik "uspeo" da preveze oko desetak putnika sa srpskim ličnim kartama, zahvaljujući, kako nam je rekao, "razumevanju" pogranične policije, koja je ovim putnicima ipak naglasila da takve izuzetke neće da pravi ubuduće.

Autoprevoznici, kao i građani koji idu preko Merdara su zabrinuti, mnogi od njih zatečeni novom uredbom, ali i, kako nam je više njih reklo, "ćutnjom" iz Beograda. 

Nezvanično saznajemo i da su neki od autoprevoznika, nakon ovih iskustava od juče popodne na Merdaru i drugim integrisanim prelazima, "poslali i dopis državnim institucijama u Beogradu", ne precizirajući kojim.

11:00 – Tahiri: Srpske lične karte gradova sa KiM-a nevažeće

Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri je, komentarišući za KoSSev najnoviju situaciju na prelazima između KiM-a i centralne Srbije i izveštaje koji sa ovih prelaza od ponoći dolaze o tome da se građani upozoravaju da neće moći da uđu na Kosovo sa srpskim ličnim kartama gradova na KiM-u, kao i da je stupila nova uredba iz Prištine – u izjavi za KoSSev istakla da su srpske lične karte gradova na KiM-u, u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja iz  2011 – "ilegalne i nevažeće", te i da se sporazum o slobodi kretanja o međusobnom priznavanju ličnih karata odnosi se na "važeće lične karte izdate od strane nadležnih organa obe zemlje".

"Na Srbiji je da zaustavi izdavanje nelegalnih ličnih karata," dodala je Tahiri u izjavi za KoSSev. Više o tome šta je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, rekla povodom najnovije situacije na prelazima između KiM-a i centralne Srbije možete pročitati u posebnoj vesti  – Tahiri: Srpske lične karte gradova sa KiM-a nevažeće

Utorak, 14. decembar 2015, 09:06 –  "Beograd pažljivo prati situaciju, zaštitićemo interese naših građana"

U kratkoj izjavi za KoSSev, na pitanje kako komentarišu to da je počela primena uredbe o zabrani ulaska, odnosno prelaska onih putnika koji, kao identifikacioni dokument, pokažu ličnu kartu izdatu u Republici Srbiji,  PU gradova na Kosovu i Metohiji, iz Kancelarije za KiM poručili su:

"Beograd pažljivo prati situaciju i reagovaće u toku dana. Ako bude promena koje nisu u skladu sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima i slobodom kretanja, nećemo ćutati, zaštitićemo interese naših građana."

08:54 – Naredba o zabrani srpskih ličnih karata gradova sa KiM-a i na jugu: Srbin M.S. vraćen sa prelaza Končulj, javio Max radio

I Srbi koji koriste lične karte izdate od strane policijske uprave Gnjilane vraćaju se sa administrativnih prelaza Končulj. Kako Radio Maks nezvanično saznaje, jutros je S.M. iz Koretišta, kod Gnjilana, vraćen sa prelaza zbog toga što je policajcu pokazao ličnu kartu Republike Srbije izdatu u policijskoj upravi Gnjilane koja je privremeno izmeštena u Vranju.

"Bez ikakvog obrazloženja i bez ikakve najave, Srbima je onemogućeno kretanje. Povodom ove zabrane za sada se još niko od nadležnih organa Kosovske policije nije oglasio," javio je ovaj radio.

07:30 – Granična policija zadržala putnike pri ulasku i upozorila da ne mogu više sa srpskom ličnom kartom gradova na KiM da prelaze

Na integrisanom graničnom prelazu Jarinje građani Kosova i Metohije kaji su, rano jutros, prilikom ulaska na Sever, kao identifikacioni dokument pokazali ličnu kartu Republike Srbije sa gradovima na KiM-u, zaustavljeni su od strane KPS i zadržani oko pola sata uz obrazloženje da sa ovim dokumentima više neće moći prolaziti ovaj integrisani granični prelaz. Takođe  im je rečeno da od osam sati, kada dužnost preuzima druga smena,  administrativnu granicu bez kosovskih dokumenta niko neće moći da pređe, saznaje KoSSev od više putnika koji se jutros bili zaustavljeni na administrativnoj granici. Zaustavljeno je pet autobusa iz centralne Srbije u ranim jutarnjim časovima, među kojima i autobusi koji saobraćaju prema Gori. 

02:30 – Uredba iz Prištine o zabrani ulaska na Sever sa srpskim ličnim kartama gradova na KiM-u i dalje na snazi? Saobraćaj noćas ka centralnoj Srbiji​ nesmetano 

Iako još uvek nema zvanične potvrde, ili demantija da je kosovska granična policija na Severu juče popodne dobila naredbu da od ponoći vraća sa prelaza građane Kosova i Metohije koji kao identifikacioni dokument pokažu ličnu kartu Republike Srbije sa gradovima na KiM-u, neimenovani izvori KoSSeva i posle ponoći tvrde da je ona i dalje na snazi. Oni naglašavaju da se naredba odnosi, pre svega, na građane koji ulaze na Sever Kosova, odnosno koji će ući od danas. Građani koji su večeras posle ponoći izašli sa Severa ka centralnoj Srbiji, nisu imali problema prilikom prelaska sa svojim srpskim identifikacionim dokumentima. Uredba se ne odnosi na građane koji imaju lične karte izdate u centralnoj Srbiji. Takođe, noću se, što se tiče građana sa Severa Kosova, uglavnom odvija režim izlaska sa dva prelaza – Jarinje i Brnjak.

Jedan od najvećih auto prevoznika sa Severa – Kolašin prevoz, noćas je, tokom svoje redovne, noćne linije Kosovska Mitrovica – Beograd, posle ponoći propušten na Jarinju. Među putnicima je bilo onih koji su imali srpske lične karte sa KiM-a. Iz granične policije dodaju, ipak, da su, s obzirom na to da je naredba i dalje na snazi, "donekle zbunjeni" šta će se dešavati u toku današnjeg i narednih dana sa putnicima koji će sa srpskim ličnim kartama sa KiM-a putovati na Sever, odnosno vraćati se.

Izvor KoSSeva blizak lokalnoj kosovskoj policiji, međutim, dodaje da "nije siguran" kako će isti putnici ući na Sever, s obzirom na to da je na integrisanim graničnim prelazima juče popodne stigla naredba iz Prištine o zabrani ulaska na Sever onih građana koji kao identifikacioni dokument pokažu ličnu kartu Republike Srbije gradova sa KiM-a.

"Propušten je noćas oko dva autobus za Beograd, ali kako će se putnici vratiti, pitanje je. Naredba je na snazi i dalje, videćemo kako će danas teći," rekao je ovaj izvor.

KoSSev će i u toku današnjeg dana pratiti situaciju i insistirati na zvaničnim potvrdama, ili demantijima oko izmenjenog režima ulaska na dva severna integrisana granična prelaza.

Podsećamo, KoSSev je juče iz više izvora, uključujući i izvore iz granične policije Kosova, saznao da je na dva integrisana granična prelaza na Severu – Jarinju i Brnjaku stigla uredba, navodno od ministarke za dijalog iz Prištine, Edite Tahiri, prema kojoj će građani Kosova i Metohije, koji na integrisanim graničnim prelazima, kao identifikacioni dokument pokažu ličnu kartu Republike Srbije sa gradovima na KiM-u, biti od ponoći vraćeni sa prelaza, a prema njima će se primenjivati kosovski zakon o strancima i da se to pre svega odnosi na režim ulaska. KoSSev je kasno sinoć ministarki Tahiri uputio mejl sa pitanjem da potvrdi, ili demantuje, odnosno prokomentariše ove navode, a odgovor do objavljivanja ove vesti nije stigao.

Srbija je juče u Briselu otvorila prva pregovaračka poglavlja sa EU, poglavlje 32 – finansijska kontrola i 35 – normalizacija odnosa Beograda i Prištine. 

Ponedeljak, 14. decembar 2015, 23:48 Od ponoći na severnim prelazima ne može se ući sa srpskom ličnom kartom?

Za oko desetak minuta, od ponoći, građani Kosova i Metohije koji na integrisanim graničnim prelazima budu kao identifikacioni dokument pokazali ličnu kartu Republike Srbije sa gradovima na KiM-u biće navodno vraćeni sa prelaza, a prema njima će se primenjivati kosovski zakon o strancima, KoSSev saznaje iz više izvora, uključujući i izvore iz granične policije Kosova. Prema drugim nezvaničnim informacijama, takođe iz poverljivih lokalnih izvora, noćas se neće promeniti režim ulaska građana na severne prelaze, ali bi to mogao biti "probni balon za naredni period".

Na pitanje da li su tačne informacije da je kosovska granična policija dobila naredbu da od ponoći vraća sa prelaza građane Kosova i Metohije koji kao identifikacioni dokument pokažu ličnu kartu Republike Srbije sa gradovima na KiM-u, naš izvor iz granične policije kaže:

"Mogu da kažem da to što ste čuli da je tačno. To će krenuti od ponoći." On je dodao i da su ovakav propis "dobili danas, u popodnevnim časovima".

Na pitanje KoSSeva zašto građani nisu prethodno upozoreni u upoznati sa ovim merama, i šta će se dogoditi noćas onim građanima koji budu pokazali ličnu kartu Republike Srbije prilikom povratka na Sever Kosova, jedan od naših izvora iz kosovske granične policije nezvanično je odgovorio da će policajci biti dužni da primene kosovski zakon o strancima i da će "im biti odbijen ulazak", te da je ovakav propis, prema tumačenju Prištine, navodno "dogovoren u Briselu" i da je "trebalo da se primenjuje i ranije".

"To je u stvari trebalo da se primenjuje i ranije. Po tumačenju Prištine, to je dogovoreno u Briselu, ali nije primenjivano i sada se traži primena toga," rekao je ovaj izvor.

Ovakvu uredbu je navodno za graničnu policiju donela kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri. KoSSev je kasno večeras Tahiri uputio mejl sa pitanjem da potvrdi, ili demantuje ovu vest, a odgovor do objavljivanja ove vesti nije stigao.

Prema drugim nezvaničnim informacijama iz poverljivih lokalnih izvora, noćas se ipak neće promeniti režim ulaska građana na severne prelaze.

"Međutim, to bi mogao biti probni balon za naredni period," rekao je naš izvor koji je insistirao na anonimnosti.

Podsetimo, Srbija je danas u Briselu otvorila prva pregovaračka poglavlja sa EU, poglavlje 32 – finansijska kontrola i 35 – normalizacija odnosa Beograda i Prištine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.