Putinov koban kraj, početak kraja svih autokrata

Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Poštovani prijatelju, sila nikada, nigde, nije uspela da ostvari zacrtani cilj ukoliko u međuveremenu nije stvoren pravno-politički okvir koji odražava ubeđenja građana koji žive na toj teritoriji. Budući da nijedan narod nije bio pokoren do sada, neće se pokoriti ni ukrajinski narod. Mobilizacija sveta protiv agresije ima samo jedan epilog – Putinov koban kraj. Mislim da je ovo presudan moment da se Srbija okrene Zapadu. Putinov koban kraj je početak kraja svih autokrata, dakle i Aleksandra Vučića.

Poštovani prijatelju, nisam mogao da zamislim da u 21. veku možemo da budemo svedoci autokratskog bezumlja Putina, ničim izazvanim od strane ukrajinskog naroda. Da budem iskren, posle opsade Gruzije, Krima, Donbasa…i neozbiljne i nezaintresovane reakcije odlučujucih medunarodnih faktora, pretpostavljao sam da će Putin povećati svoje osvajačke ambicije srazmerno ignoranciji zapadnih zemalja, posebno SAD – NATO. Ovu tezu potkrepljuje i nedavni intervju bivšeg predsednika SAD, Baraka Obame, koji osvajanje Ukrajine smatra „tragedijom“. Prema njegovim rečima, „mnogo toga bi bilo drugačije 8 godina pre“. Ali, ”onomad, SAD su sumnjale u odlučnosti ukrajinskog naroda da ratuje, dok su Evropljani bili podeljeni…“

Posle odlučnog otpora ukrajinskog naroda i jezivih i dramatičnih scena iz Marijupolja i drugih oblasti Ukrajine, svetu je postalo jasno da ukoliko se ne zaustavi pobesneli autokrata iz Rusije, ugrožava se planeta. Gubi se smisao svego sto je dostiglo čovečanstvo, pre svega sigurnost, mir, humani i demokratski karakter sveta. U ovom kontekstu, Ukrajina je mobilisala i ujedinila ne samo demokratski, nego i umetnički svet.

Posebnu pažnju je privukla legendarna grupa Pink Floyd koja je izdala novu pesmu “Hey, Hey Rise Up“. Dva člana legendarne engleske rok grupe ponovo su se ujednili kako bi izdali prvu pesmu, bezmalo posle tri decenije. Namera pesme je da prikupi fondove za pomoć Ukrajini.

“Hey,Hey, Rise Up”, je plod saradnje izmedu bubnjara Nika Mejsona i gitariste i soliste Dejvida Gilmura koji se priključio grupi 1976, kao i ukrainjskog soliste Andrije Klejvnejka (Khlyvnyuk), grupe BooMox. Klejvnejk je prekinuo koncerte u SAD kako bi se vratio kući, posle agresije Rusije u Ukrajini, 24. februara 2022. Nekoliko dana kasnije snimio je klip pevajući patriotske pesme o Ukrajini. Klip i pesma su odjeknule po socijalnim mrežama, jer se tema bazirala na ‘‘Hey, Hey, Rise Up‘’. Pesma je pisana dok je Klejvnejk bio u bolnici na lečenju od delova granate koja ga je pogodila. Klip je pokriven jezivim scenama skloništa ukrajinskih gradova, iz skloništa gde se Ukrajinci opraštaju jedni od drugih….

Zvaničnica SAD u UN je rekla da je to što se događa u Ukrajini “ludilo”, bivši predsednik SAD je priznao grešku koju su učinili 2014, legendarna grupa “Pink Flyod” je poslala poruku srazmerno potrebama realne reakcije, ali šta se to događa u Srbiji? Formalno su za poštovanje integriteta ukrajinske države ali na severu Kosova vidni su znaci podrške sve više, sve glasnije se čuje podrška prema Putinu i Rusiji?!

Poštovani prijatelju, sila nikada, nigde, nije uspela da ostvari pretpostavljeni cilj, ukoliko u međuveremenu nije stvoren pravno-politički okvir koji odražava ubeđenja građana koji žive na toj teritoriji, budući da nijedan narod nije pokoren do sada, neće se upokoriti ni ukrajinski narod. Ali mobilizacija sveta protiv agresije ima samo jedan epilog – Putinov koban kraj. Mislim da je ovo presudan moment da se Srbija okrene Zapadu. Putinov koban kraj je početak kraja svih autokrata, dakle i Aleksandra Vučića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.