Pušten Ramuš Haradinaj

Vest je ažurirana u 18:15

Francuski sud pustio je Ramuša Haradinaja da se brani sa slobode, prenose svetske i kosovske agencije. Haradinaj, međutim, još uvek ne može na Kosovo i u obavezi je da se dva puta nedeljno javlja francuskoj policiji. Haradinaj će morati da sačeka odluku suda u vezi sa zahtevom Srbije za izručenje. Srbija je danas trebalo da pošalje dopunu zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja.​ Odmah po odluci suda reagovala je Alijansa za budućnost Kosova. Iznenađeni su odlukom suda u Francuskoj, navodeći da odluka nije potpuna, istovremeno apelujući na Francusku da ubrza postupak i ukine sve mere, kako bi se Haradinaj vratio na Kosovo. Uvereni su da će u vezi sa zahtevom koji je pokrenula Srbija "ubrzo stići pozitivan ishod" . 

16:00 – Vlada Kosova: Očekujemo potpuno oslobađanje Haradinaja, Francuska i ostale zemlje da zanemare srpske poternice

U međuvremenu se oglasila i Vlada Kosova, navodeći da očekuje potpuno oslobađanje Ramuša Haradinaja, s obzirom na to da je, kako su naveli, nalog Srbije za njegovo hapšenje "potpuno politički". Smatraju da je današnja odluka francuskog suda "samo jedan korak" ka oslobađanju lidera AAK-a.

"Vlada Kosova ponavlja svoj stav da su srpske poternice na osnovu kojih je uhapšen gospodin Haradinaj, potpuno nelegalne, nepravedne i jasna je tendencija da se stvore tenzije i sukobi i pozivamo francuske vlasti i one u drugim zemljama da ih ne uzimaju u obzir," navode iz Vlade Kosova.

Dodaju da će nastaviti "svoju punu posvećenost kako bi omogućili brži povratak gospodina Haradinaja na Kosovo" i kako bi "prestali slučajevi lišavanja slobode kosovskih ličnosti u evropskim zemljama, na osnovu nelegalnih srpskih poternica".


18:15 – Haradinaj: Učinili ste me ponosnim

Nakon što je danas pušten iz pritvora, Ramuš Haradinaj oglasio se kratkom porukom na svojoj Fejsbuk stranici.

"Dragi građani, prethodnih dana vaši glasovi i dostojanstvo iz svih krajeva sveta, učinili su me ponosnim. Sada sam, više nego ikad, ubeđen da nije bilo uzalud raditi za svoju zemlju," poručio je on.

Kako javlja Koha, Haradinaj je pušten nakon što je za njega položena kaucija. Ovu informaciju je za prištinsku KTV potvrdio Haradinajev advokat Arian Koci, bez detalja, za sada, o kolikoj se sumi radi. 

Haradinaj će do daljnjeg ostati u Francuskoj, a u obavezi je da se dva puta nedeljno pojavljuje u francuskoj policiji.

Ministarstvo pravde Srbije u utorak je poslalo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje, dok je danas, kako je najavila srpska ministarka pravosuđa, Nela Kuburović, Srbija trebalo da pošalje dopunu zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja.

Više protesta za oslobađanje nekadašnjeg komandanta "Oslobodilačke vojske Kosova" i predsednika Alijanse za budućnost Kosova održavano je proteklih dana u nekoliko glavnih gradova evropskih zemalja, SAD, kao i širom Kosova.

Haradinaj je priveden 4. januara po INTEPOL-ovoj poternici, koju je izdala Srbija 2004. godine, zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima. Radi se o delima za koja Haradinaju nije suđeno u Haškom sudu, gde je i proglašen nevinim za ratni zločin. Francuska je prvobitno odlučila da Haradinaj ostane u pritvoru dok iz Srbije ne stigne zahtev za njegovo izručenje. Haradinaj je prethodno hapšen i 2015. godine, u Sloveniji, takođe, po srpskoj poternici, međutim, Srbija tada nije tražila njegovu ekstradiciju, zbog toga što, kako je Kuburović objasnila, "slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Republiku Srbiju o hapšenju", te Ministarstvo pravde nije, navodi ona, ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.