PUK poziva preduzetnike da se prijave za oproštaj duga za kazne

kafić zatvoren posao ilustracija
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Ekonomia online (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Za oprost duga u Poreskoj upravi Kosova, od 27. januara do sada prijavilo se samo 799 kosovskih preduzeća, rekla je u intervjuu za Ekonomia Online portparol ove institucije Valentina Bitići-Sefa (Valentina Bytyqi-Sefa).

Prema Valentini Bitići-Sefi, uplata koju su izvršili poreski obveznici iznosi 3,8 miliona evra, što ima ogroman uticaj na finansijske izveštaje PAK-a.

„Nakon odluke Vlade Republike Kosovo, mera se odnosi na to da se svim poreskim obveznicima koji imaju neizmirene obaveze u Poreskoj upravi Kosova oproste kazne, uz jedini uslov, da poreski obveznici koji žele da im država oprosti kazne, prvo uplate osnovni porez i kamate, a zatim se kazna oprašta prema propisanoj meri“.

„Do sada je broj poreskih obveznika koji su se prijavili za oproštaj kazni oko 799. Prema njenim rečima, od ovog broja plaćeno je oko 10,5 miliona evra poreske osnovice i 1,2 miliona evra kamata, dok je kazna oproštaja prema predviđenoj meri u vrednosti od 3,8 miliona evra. Ova odluka ima izuzetno dobar uticaj na preglede naše institucije, jer nam pomaže da imamo smanjenje duga, čišćenje izjava u kojima se vidi da poreski obveznici imaju neizmirene poreske obaveze u PAK-u “, rekla je ona.

Ujedno, portparolka PAK-a, poziva vlasnike preduzeća da se prijave, najavivši da je 30. jun krajnji rok da se iskoristi ova mera.

“Rok za prijavu poreskih obveznika je do 30. juna, ostalo je još nekoliko dana do kada poreski obveznici mogu da se prijave, i nakon ovog datuma, svaki poreski obveznik koji je dužan, mora da isplati dugove“, dodala je.

Prema njenim rečima, mera ne određuje vremenski period kada su poreski obveznici postali dužnici PAK-a, niti bira vrstu preduzeća koja ispunjavaju uslove za prijavljivanje.

Sa druge strane, ekspert za ekonomska pitanja, Mustaf Kadriaj (Mustafë Kadriaj), smatra vrlo površnom odluku vlade da oprosti dugove za kazne koje poreski obveznici imaju prema PAK-u.

Takođe, Kadriaj u intervjuu za Ekonomia Online procenjuje da preduzeća u ovom trenutku imaju lošu finansijsku likvidnost, koja im onemogućava da se odazovu ovom pozivu PAK-a.

„Svaka odluka koja utiče na olakšavanje poslovanja na Kosovu je dobrodošla, ali očigledno je da je ovakva odluka više od puke predstave, jer ne može da olakša poslovanje. U ovom trenutku više preduzeća treba podršku kroz pakete za ekonomski oporavak. Ovo je nešto vrlo površno, a najozbiljniji je kratak rok da preduzeća izvrše uplatu do 30. juna“, rekao je Kadriaj.

Prema Kadriaju, preduzeća u prva 3 meseca godine smatraju da je nemoguće izvršiti takva plaćanja, pa bi rok za prijavu trebalo produžiti.

“Vreme je vrlo kratko, jer je prvi i drugi kvartal za preduzeća vrlo nezgodan za plaćanje, procenio bih da bi bilo dobro da treći kvartal na kraju dođe, eventualno do četvrtog, preduzeća će videti koliko će se oporaviti jer još uvek nismo izašli iz pandemije“, dodao je.

Kako je naglasio, Vladi je najpotrebnija akcija prema preduzećima u vidu direktne finansijske podrške kroz paket oporavka.

Na kraju, on je rekao da bi Vlada trebalo da stvori druge olakšice za poslovanje, poput plata za radnike i kiriju za prostorije.

„Vlada bi trebalo da bude zainteresovana za Paket ekonomskog oporavka finansirajući ove poslove direktno sa finansijske strane, kako za olakšavanje poslovanja, tako i za isplate radnika, kao i za druge pogodnosti kao što je zakupnina“, zaključio je za EO.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.