Prvi mandatar Tači, o drugom odlučuje Jahjaga

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Prvi mandat za formiranje vlade Kosova dobija partija, odnosno predizborna koalicija koja je osvojila najveći broj glasova, u ovom slučaju to je Demokratska partija Kosova aktuelnog premijera Hašima Tačija.
 
U odluci Ustavnog suda piše da ukoliko prvi izbor vlade ne uspe, mandatar može biti iz sledeće partije ili koalicije, a Ustavni sud ne odbacuje mogućnost da prva partija i u drugom pokušaju predloži novog mandatara.
 
Ustavni sud Kosova je na ovaj način razjasnio ustavna ovlašćenja predsednica u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav vlade Kosova.
 
“Predsednica ima pravo da predloži skupštini Kosova mandatara za sastav vlade koga predloži partija ili koalicija koja ima skupštinsku većinu”, piše u odluci Suda.
 
”Ukoliko predloženi kandidat ne osvoji neophodan broj glasova, predsednica imenuje drugog kandidata za premijera nakon konsultacija sa partijama ili koalicijama koje ispunjavaju kriterijume u skladu sa Zakonom o opštim izborima» piše u odluci.
 
Sud je takođe razjasnio da pojmovi ‘politička partija’ ili ’koalicija’ podrazumevaju političku partiju ili koaliciju koja je registrovana prema Zakonu o opštim izborima, koja učestvuje kao izborni subjekat, pređe izborni prag i dobije mesto u Skupštini.
 
Ovime je razjašnjeno da li postizborna vanskupštinska koalicija koju su formirale opozicione partije može da ponudi kandidata za mandatara, pre partije koja je pobedila na izborima. 
 
”Ne odbacuje se mogućnost da predsednica odluči da prvoj partiji ili koaliciji ponovo omogući da imenuje drugog mandatara za formiranje vlade”, stoji u odluci Ustavnog suda.
 
Prema rezultatima izbora, najviše glasova dobila je Demokratska psrtija Kosova aktuelnog premijera Hašima Tačija, ali su opozicione Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, uz podršku u parlamentu pokreta Samoopredeljenje. Po dogovoru tih stranaka, mandatar za sastav vlade bio bi Ramuš Haradinaj.
 
Predsednica Kosova Jahjaga je potvrdila da je dobila presudu Ustavnog suda Kosova i da će postupiti u skladu s njom.
 
”Očekujem narednih dana potpuno okončanje procesa prevremenih izbora, kroz verifikovanje rezultata izbora od strane Centralne izborne komisije”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednice.
 
Nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda, reagovala je i Ambasada SAD koja je pozvala sve kosovske lidere da poštuju odluku kojom se razjasnila uloga predsednika države.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.