Protiv imama sa Kosova optužnica zbog podsticanja na terorizam

Protiv nekadašnjeg imama Velike džamije Islamske zajednice u Prištini, Šefćeta Krasnićija, danas je kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu. On se tereti da je svojim predavanjima podsticao sledbenike na ratovanje u Siriji i Iraku – da počine teroristička dela, ali i za izazivanje rasne, verske, ili etničke mržnje i utaju poreza. Krasnići je upravo zbog ovih dela priveden 2014., ali je, nakon ispitivanja, istog dana pušten.

"Poplave božja kazna za Srbiju"

Šefćet Krasnići je srpskoj javnosti poznatiji po izjavi listu "Preševa Jone" da su poplave koje su se pogodile centralnu Srbiju 2014. – "božja kazna". 

"Ovo što se događa u Srbiji je božja kazna za sve ono crno što su radili na Kosovu, za sve one zločine i masakre, silovanja, ubijanja i nestale, za etničko ćišćenje i nepravdu prema albanskom narodu. NATO je uspeo da zaustavi Srbiju, ali je nisu osudili za sve zločine i za genocid nad nedužnim stanovništvom na Kosovu. Žao mi je dece koja su rođena posle 1999. godine, jer su najmanje kriva," rekao je tada Krasnići. 

Prema navodima optužnice, Krasnići je, kao imam džamije "Mehmed Fatih", podstakao na mržnju i terorizam, tako što je "dosledno i namerno" širio svoje poruke u javnost, putem nastupa i predavanja, kao i korišćenjem društvenih mreža i drugih sredstava informisanja, tumačeći, kako se dodaje, stihove iz Kurana van konteksta i principijelnog duha islama.

Takođe, on je kao poreski obveznik i vlasnik preduzeća N.T. "Portat", utajio porez kada su u pitanju dobrovoljni prilozi, nedostavljajući tačne podatke i druge relevantne informacije u vezi sa poreskim obavezama, te je tako, dodaju iz tužilaštva, utajio porez u vrednosti od 20,208.57€.

Krasnići je dela – podsticanje na teroristička dela i raspirivanje mržnje vršio od 2013. do 2014. godine, dok je utaju poreza "konstantno vršio" od 2011. do 2016. godine.

Kosovski intelektualac i radikalni islamista?

Krasnići je zbog sumnje da je počinio ova dela uhapšen 2014. godine. On je, međutim, potom pušten na slobodu, a istraga je, kako su tada izvestili prištinski mediji, nastavljena.

Izveštavajući o ovom slučaju, Gazeta Express je 2014, prenela da je Šefćet Krasnići "prihvaćen kao javna ličnost, čak i kao intelektualac, kojeg su na taj način posmatrali svi – od političara do umetnika".

On se, kako je, takođe, preneo ovaj portal, sastajao, kako sa političarima, tako i sa članovima kosovske akademske zajednice, piscima i umetnicima. Jednu od svojih knjiga poklonio je i portparolu Kosovske policije, Bakiju Keljaniju. Sastao se i sa kosovskim akademikom, koji je blizak Demokratskoj partiji Kosova, kosovskog predsednika, Hašima Tačija, Redžepom Ćosjom, kada su i razmenili poklone i knjige, te sa albanskim akademikom, Nedžatom Dacijem, koji je bio i član nekadašnje stranke Ibrahima Rugove – LDK, ali i gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem, gradonačelnicom Đakovice, Mimozom Kusari-Ljiljom.

Promocijama Krasnićijevih knjiga, prisustvovao je i poglavar Islamske zajednice Kosova, Naim Trnava, profesor prištinskog fakulteta i stručnjak za globalizaciju, Fadilj Maljoku, akademik i nekadašnji predsednik kosovske skupštine, Nedžat Daci, kao i pisac, Aljbatros Redžaj, dok su njegove promocije pratili i kosovski mediji.

Krasnići je, pored knjiga, pisao i objavljivao sadržaje na Internetu, društvenim mrežama, kako se navodi u njegovoj biografiji sa njegovog portala, pod nazivom "Tema nedelje", dok je istovremeno držao predavanja putem lokalne televizije i radija koji je nekada bio u vlasništvu UČK-a, iz Lipljana, te pisao za kosovski list "Epoka e re".

Express je, međutim, tada podsetio i da je izveštavao o Krasnićijevim ekstremističkim pristupima u predavanjima, te da je i sam, Krasnići, u nekoliko intervjua za ovaj portal, izjavio da je prijatelj sa nekoliko arapskih šeika koji ga finansiraju, takođe, priznavši da sakuplja donacije kada je u inostranstvu, bez da pruži dokaze o tome na koji način donacije stižu na Kosovo i na koji način se troše. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.