„Prosvetni radnik je meta za odstrel“

Prosvetni radnik je meta za odstrel Dušan Kokot ispred Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije i Jelena Maksimović ispred Saveta roditelja OŠ "Jovan Dučić"
FOTO: N1

Dušan Kokot ispred Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) kaže da je prosvetni radnik danas meta i stavljen na odstrel da javnost s njim radi šta hoće jer se znanje i poštovanje ne vrednuju. Jelena Maksimović ispred Saveta roditelja OŠ „Jovan Dučić“ navodi da roditelji više ne veruju sistemu.

„Prosvetni radnik je danas meta. Ostavljen je na odstrel i da javnost s njim radi šta hoće zato što znanje nije vrednovano, poštovanje nije vrednovano. Nijedna vrednost na kojoj bi jedno društvo trebalo da se temelji ovde, ne postoji, zgažena je“, objašnjava Kokot za N1.

„Radne grupe samo guraju problem pod tepih“

Sagovornik N1 objašnjava da slučajevi nasilja, koji su se desili u poslednja dva dana, nisu izolozvani slučajevi, već su samo uspeli da uhvate pažnju javnosti.

„Mi više zapravo nemamo pravo da se čudimo šta se dešava. To kao društvo sejemo već deset godina…. Toliko je bilo nasilja u celom društvu, na TV-u, ulici, u kom je potpuno normalno da se nasilje preilva u sve institucije, pa i da dođe do škole“, objašnjava on.

Osvrnuo se i na formiranje raznih radnih grupa, koje bi trebalo da spreče nasilje, govoreći da one „samo guraju problem pod tepih“.

„Kada ste vi čuli da neka radna grupa reši problem? Kada dođe do toga da se formira neka radna grupa, to znači da se tim problemom niko neće baviti. Vlast treba da razmisli gde nas je dovela svojim ponašanjem…. da razumeju šta je potrebno uraditi, mi već godinama ukazujemo na to da je neophodno da se stvari promene. Moramo da razmišljamo da li će neka mera, sankcija biti zaista sprovedena… Videli smo kako tužilaštvo to tretira i negde je očekivanje advkata da to može da prođe uslovno. Ova država ne pokazuje trunku namere da se ovim problemom bavi“, kaže on, komentarišući napade na prosvetne radnike.

„Izdresirani smo da ćutimo“

Maksimović kaže da smo kao društvo, izdresirani da ćutimo.

„Ćutimo ili iz straha od nasilnika i njihovih veza, ili zatrebaće mi ta veza, ili ne tiče se mene lično. Juče kad sam izašla ispred Saveta roditelja, izašla sam u ime svih nas, ali mi je takođe žao što nije bilo drugih roditelja koji su želeli da dignu svoj glas, a znam da ih ima. Ono što nas najviše plaši, jeste to što se ćuti, a zato dolazi do ovakvih situacija. Oni koji se ponašaju nasilno, znaju da zbog te ćutnje i mogu to da rade“, rekla je ona za N1.

Kokot dodaje da niko nema poverenje u institucije i da se svaki problem u ovom društvu rešava nasiljem. Maksimović zaključuje da je potrebno da krenemo od sebe, jer od sistema ne može da se krene.

„Hajde da krenemo od sebe, kao roditelji, da osvetlimo problem koji postoji i da krenemo da menjamo svoju komunikaciju sa decom na ličnom nivou, koja će se preneti na poštovanje prosvetnih radnika u školi, da bi shvatili njihovo mesto u dečjim životima“, poručuje ona.


Roditelji i učenici protestovali zbog napada na nastavnicu

N1: Majka petaka pretukla nastavnicu u osnovnoj školi na Novom Beogradu


N1: Majka petaka pretukla nastavnicu u osnovnoj školi na Novom BeograduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.