Promocija knjige „Zenit svjetlosne luče“ sutra u Gračanici

FOTO: Dom kulture Gračanica

Društvo književnika KiM i Dom kulture „Gračanica“ organizuju promociju knjige poezije „Zenit svjetlosne luče“ Radmile Đurđević Vukane. Promocija će se održati sutra u Galeriji Doma kulture „Gračanica“, sa početkom od 19 časova.

O knjizi će govoriti Radmila Miljković, profesorica književnosti, književnik Novica Sovrlić kao i autorka knjige. Moderator književne večeri će biti Đorđe Jevtić, novinar i pisac, saopšteno je iz ovog Doma kulture.

Recenzent pesničke zbirke, književnik Novica Sovrlić ističe: „Mučno je ovo pesničko prepevavanje i svedočenje o tragičnoj sudbini koja je zadesila Radmilin i naš rod. Pregolem je spisak zločina nad nama. Prevelik za jedan narod. Nezamisliv za čoveka. Za pesnika… Tematika ove knjige je upravo kosovski zavet na kojem i počiva naša ukupna književnost, ali i istoričnost koja se naslanja na nju“.

Radmila Đ. Vukana rođena je 1979. u Benkovcu. Zbog ratnih zbivanja avgusta 1995. morala je da zajedno sa porodicom napusti svoj dom i našla se u onoj tragičnoj koloni izazvanoj hrvatskom akcijom “Oluja”. U Srbiji započinje novi život. Gimnaziju je završila u Staroj Pazovi 1997. godine, potom je diplomirala kao ekonomista za turizam u Beogradu 2000. godine. Živi i radi u Beogradu, udata je i majka troje dece.

Zbirka “Zenit svjetlosne luče” je njen pesnički prvenac, koji je prožet dubokom emocijom vekovnog stradanja i patnje srpskog naroda, kao i patnjom njenog krajiškog roda u najnovijoj istoriji i svojevrsna je metaforična i svetlosna smernica na putu pravde i istine, poručuju iz Doma kulture „Gračanica“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.