Promocija knjige „Kosovska hronika Tomislava Sekulića“ u četvrtak u Beogradu i 23. juna u Gračanici

„Kosovska hronika Tomislava Sekulića“ naziv je knjige koja će biti predstavljena beogradskoj publici ovog četvrtka u kripti crkve Svetog Marka, a dve nedelje kasnije i u Gračanici. Autor ovog književnog dela je prof. dr Stojan Sekulić, sinovac Tomislava Sekulića.

Nova knjiga deo je Sekulićeve „Gračaničke triologije“ i broji više od 500 strana.

„Knjiga prikazuje sliku političkog rada najznačajnijeg srpskog političara sa Kosova i Metohije, jednog od retkih u koje je narod imao puno poverenje, jer se suprotstavio politici i odnosu Slobodana Miloševića prema Kosovu i Metohiji i na listi grupe građana pobedio na izborima 1992. godine u deceniji velikog nacionalnog i državnog poraza i NATO bombardovanja 1999. godine“, o svom delu kaže Sekulić.

U njoj donosi i obiman predgovor koji predstavlja malu monografiju o životopisu Tomislava Sekulića, presek stanja političkog duha i svesti među Srbima na KiM i tokova na političkoj i državnoj sceni Srbije.

Drugi deo ove knjige je preštampana knjiga „Seobe kao sudbina“ Tomislava Sekulića. Predgovor novom izdanju napisao je prof. dr Miloš Đorđević „objašnjavajući uzroke srpskog istorijskog sloma i poraza na kraju prošlog veka“, navodi autor.

„‘Seobe kao sudbina’ Tomislava Sekulića preštampane su kao dokaz njegovog intelektualnog duha i utemeljene borbe za opstanak sprskog naroda na istorijskom prostoru. Ona je izraz poznavanja istorijskih odnosa i veza Srba i Albanaca“.

Ova knjiga donosi i svedočenja vodećih srpskih novinara o misiji i viziji „stamnenog Kosovca“ i „mudrog starca“ koji se protivio politici Slobodana Miloševića i tražio rešenja koja, kako navodi Sekulić, narod ne bi odvela u poslednju seobu.

Reč je o sećanjima Milivoja Mihajlovića, Miloša Antića, Stojana Jovanovića, Zejnela Zejnelija i Dragana Damjanovića.

Najveći prostor u knjizi zauzimaju fotokopije intervjua Tomislava Sekulića i mnoge nepoznate i dragocene građe iz njegove lične arhive, dragocene, kako autor navodi, ne samo za razumevanje ličnosti Tomislava Sekulića već i srpsko-albanskih odnosa.

Promocija knjige u Beogradu zakazana je za 9. jun u 18 časova u kripti crkve Svetog Marka. Nova promocija uslediće 23. juna u okviru programa „Vidovdansko pesničko pričešće“ u Domu kulture u Gračanici u 20 časova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.