Proizvodnja kriptovaluta: Potražnja za energijom raste na severu

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Severno Kosovo je nedavno postalo osnova za proizvodnju kripto valuta. To je zato što u ovom delu, ili tačnije, u četiri opštine sa srpskom većinom, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, stanovnici koji tamo žive od posleratnog perioda struju nisu plaćali, što je omogućilo skupu proizvodnju kriptovaluta – besplatnom električnom energijom i zaradu velikih suma nakon ove proizvodnje.

Doruntina Kastrati iz Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) rekla je da podaci koje je prikupila pokazuju porast potrošnje električne energije od 14 procenata tokom prošle godine.

Sa digitalnim kriptovalutama započelo se 2009. godine, ali su one najveći podsticaj imale 2017. godine, kada su počele da se proizvode na Kosovu.

„Većina ih se proizvodi u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova“, rekla je Kastrati i dodala da je njihova karakteristika u odnosu na ostale opštine ta da je na severu Kosova potrošnja električne energije besplatna.

„Oni ne plaćaju električnu energiju, a proizvodnja kriptovaluta troši puno električne energije i normalno beže od plaćanja iste, tamo postavljaju opremu i proizvode, zarađuju i ne plaćaju struju“, ona kaže, dodajući detalje iz statistike i povećanja potrošnje energije u poslednjih nekoliko godina.

Kastrati dalje objašnjava da je razlika poslednjih godina ta da je potrošnja električne energije 6 puta veća.

„Videvši da je proizvodnja digitalnih kripto valuta na Kosovu uzela maha od 2017., videli smo da je potrošnja električne energije na severu Kosova, u 2020., u poređenju od 2019. porasla. U 2020. ima porasta od 14 odsto, porast od 11.2 odsto u poređenju od 2019., što ispada 6 puta više nego opšti zahtev za električnom energijom u drugom delu Kosova“, kaže ona.

Razlika u potrošnji električne energije na severu Kosova i u ostatku je visoka.

“Prema statistikama koju smo prikupili, potražnja za električnom energijom u ostatku Kosova za 2020. godinu iznosila je samo 2,8 procenta. Kada to uporedimo sa potrošnjom energije na severu Kosova, primećujemo veliki porast u poređenju sa 2019. godinom, ali i sa ostatkom Kosova“, rekla je Kastrati.

Prema njenim rečima, proizvodnja digitalnih kriptovaluta nije jedini razlog povećanja potrošnje električne energije. „Normalno, ne kažemo da je jedini razlog povećanja bitkoin ali može da bude vrlo velik razlog što je porasla potrošnja električne energije u tom delu zadnjih godina, zato što oprema za proizvodnju digitalnih kriptovaluta troši visoku energiju“, kaže Kastrati.

S druge strane, Milot Mehmeti, ekonomista po struci, u 2015. godini počeo je da se bavi proizvodnjom digitalnih kripto valuta.

Pokazuje kako je započeta proizvodnja digitalnih kripto valuta i kako se to vrši.

„Proizvodnja se vrši putem matematičke formule koja je programirana na takav način da oni koji se povežu sa računarskom opremom i grafičkim karticama verifikuju transakciju koja se dogodila pre 10 minuta, tako da blok u tehnologiji ima 10 minuta vremena“, govori on kako to funkcioniše.

Mehmeti takođe objašnjava da uređaji ne rade bez grafičkih kartica.

„Oni troše struju, povezani su na električnu energiju i to je trošak koji morate imati da biste mogli da proizvodite kripto valute“, kaže dalje. Prema Mehmetiju, uređaj može da potroši do 150 evra električne energije mesečno, ali to se razlikuje kada ima više uređaja.

Mehmeti takođe objašnjava da uređaji ne rade bez grafičkih kartica.

„To je takođe trošak koji morate platiti da biste mogli da proizvodite kripto valute“, kaže dalje.

Sa pet grafičkih kartica možete potrošiti oko 100 do 150 evra mesečno električne energije, ali u ovom slučaju može da proizvede oko 300 evra, dvostruko više nego što potrošite. Ovde se, na žalost, električna energija koristi ilegalno.

„Kada cena kripto valuta padne, proizvodnja je jednaka troškovima električne energije i to tera ljude da se na crno prikače na struju“, kaže Mehmeti, dodajući da je, kada je počeo da se bavi proizvodnjom, čuo da postoji mnogo projekata na severu Kosova.

Prema Mehmetiju, proizvodnja digitalnih kripto valuta može se obaviti u malom podrumu. Dodaje da su za godinu dana potrošili 100 hiljada evra električne energije, dok je profit bio tri puta veći.

„U roku od godinu dana potrošili smo oko 100 hiljada evra za proizvodnju digitalnih kripto valuta koje smo platili. Dobit je verovatno bila trostruko veća od one koju smo platili“, kaže Mehmeti.

Proizvodnja digitalne kripto valute troši mnogo električne energije. Većina potrošnje električne energije se javlja tokom njene proizvodnje, dok je nakon njenog stvaranja potrošena energija minimalna.

Pored uređaja, koji liči na kućište računara, za proizvodnju digitalnih valuta potrebne su i neke grafičke kartice. Samo u četiri meseca ove godine uvezeno je oko 600 hiljada evra grafičkih kartica i oko 3 miliona evra opreme za proizvodnju digitalnih kripto valuta.

U 2017-2018, uvezeno je opreme za proizvodnju digitalnih valuta u iznosu od 3 miliona 389 hiljada 566 evra, dok grafička kartica vredi 4 miliona 791 hiljadu 374 evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.