Produžen kućni pritvor za još dva meseca osumnjičenima za napad na novinara Valjona Sulju

Valjon Silja
FOTO: Gazeta Express

Izvor: GazetaExpress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Osnovni sud u Prištini produžio je meru kućnog pritvora za još dva meseca trojici osumnjičenih K.H, OH. i L.D, za fizički napad na novinara Valjona Sulju (Valon Syla).

Njima je određena mera kućnog pritvora od 12. jula do 12. septembra 2023. godine.

Ovu informaciju je za list Express potvrdila portparolka Osnovnog suda u Prištini, Mirljinda Gaši (Gashi).

Mera bezbednosti je izrečena na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova.

„Povodom Vašeg zahteva za informacijama obaveštavamo Vas da je Osnovni sud u Prištini – Posebno odeljenje u krivičnom predmetu protiv okrivljenih L.D, K.H. i O.H, po zahtevu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, doneo je odluku o meri bezbednosti. Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini usvojilo je zahtev Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo za produženje mere kućnog pritvora okrivljenjima K.H, O.K i L.D, tako da je mera kućnog pritvora produžena za dva meseca, od 12. 07. 2023. godine do 12.09.2023“.

Napad novinara Valjona Sulju dogodio se 11. aprila ove godine.

Osumnjičeni su nakon hapšenja ostali u pritvoru mesec dana, zatim je sudija za prethodni postupak odbio zahtev tužilaštva za produženje mere pritvora, a mera kućnog pritvora im je određena 12. maja 2023.

Express je objavio izveštaj Tužilaštva u kojem je opisano da su „ideološki“ motivisane osumnjičene sproveli novinara Valjona Sulju od TV T7 do prištinskog naselja Sunčani Breg, gde su potom napali „udarcima po glavi i raznim delovima tela“.

„Postoji osnovana sumnja da su 11.04.2023. godine oko 23 časova u Prištini, motivisani ekstremno radikalnom islamskom ideologijom, a sa motivom podstrekivanja nacionalne mržnje i raskola prema novinaru Valjonu Sulji, zbog objave na Fejsbuku za proroka Muhameda i proroka Isu – prethodno pratili oštećenog od TV T7, te u blizini restorana „Imidž“ u Prištini, fizički su ga tukli udarcima po glavi i različitim delovima tela, ugrožavajući njegovu bezbednost, nanevši mu povrede“, naglasili su iz Tužilaštva.

Kako navode iz Tužilaštva, za L.D, K.H. i O.H, postoji osnovana sumnja da su počinili krivično delo „izazivanje razdora i netrpeljivosti“.

Napadačima na novinara u Prištini određen jednomesečni pritvor

10. napad na novinare od početka godine, osude napada na novinara u PR; Svećlja: Napadači identifikovani i uhapšeni

Mediji i AGK: Napadnut novinar Valjon Silja nakon gostovanja u emisiji o specijalnom suduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.