Loše strane upotrebe pirotehničkih sredstava

Foto: KoSSev

Novogodišnji praznici, po pravilu su i period godine u kom se najviše koriste pirotehnička sredstva. Nestručno rukovanje i kupovanje istih bez deklaracije su najčešći uzroci povreda koje neretko mogu da budu izuzetno opasne. Stručnjaci savetuju, da ukoliko se ipak odlučite za kupovinu, to učinite u prodajnim objektima koji imaju sve potrebne dozvole, uz izuzetan oprez prilikom korišćenja.

Za vreme praznika povećana je upotreba pirotehničih sredstava. U tim situacijama najugroženija su deca koja ne poznajući opasnosti korišćenja često zadobijaju različite vrste povreda, naglašava doktorka u domu zdravlja Gračanica, Maja Stojković.

„Povrede koje se mogu javiti su mnogobrojne i imaju veoma širok raspon. To se kreće od opekotina koje mogu biti različitog intenziteta do teških telesnih povreda, gde prilikom eksplozija imamo amputacije delova ekstremiteta, pre svega prstiju šaka, pa čak i delova ruku, jer se pirotehničkim sredstvima najčešće rukuje gornjim ekstremitetima. Vrlo često dolazi i do povreda oka, pa čak i do čula vida i do čestog oštećenja čula sluha“, ističe doktorka Stojković.

Driton Ademi, inspektor odeljenja za oružje, municiju i eksploziv i odeljenja za javnu bezbednost pri Ministarstvu unutrašnjih poslova ističe da je prodaja pirotehničkih sredstava i to samo licenciranim kompanijama, omogućena od 19. decembra do 1. januara, dok će svi oni koji pirotehniku prodaju bez dozvole biti sankcionisani.

„Odeljenje za javnu bezbednost pokriva oblast pirotehnike preko zakona o civilnoj upotrebi eksploziva, ove godine su obavljene pripreme. Uputili smo poziv kompanijama koje se bave prodajom pirotehničkih sredstava da se pridržavaju pravila kako bi građani bili bezbedni. Ove godine MUP je izdao licencu za četiri kompanije koje se bave prodajom pirotehničkih sredstava. Pirotehnička sredstva se prema zakonu mogu upotrebljavati od 26. decembra do 2. januara. Vrlo je važno naglasiti da se striktno vodi računa prilikom upotrebe ovih sredstava“, kaže Driton Ademi.

Ove godine na trgovima i ugostiteljskim objektima na Kosovu neće biti organizovanog dočeka Nove godine, što bi po svemu sudeći trebalo da utiče na smanjenje upotrebe pirotehničkih sredstava, a samim tim i povreda koje se neretko dešavaju.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.