Procena rada Haradinajeve vlade: Nezakonite odluke, desetine zamenika ministara, atraktivna obećanja

Tokom prvih 100 dana rada Vlada Kosova je osnovala još dva ministarstva, udvostručila broj zamenika ministara i donela niz nezakonitih odluka – kažu iz Grupe za politička i pravna istraživanja, Instituta GAP i Instituta za razvojnu politiku. Ove organizacije predstavile su juče procenu rada nove Vlade Kosova. 

"Kako bi privukli birače, većina kandidata je davala atraktivna obećanja, kao što su liberalizacija viznog režima, povećanje plata i penzija, revitalizacija rudnika Trepča i tako dalje. Vlada, koja je počela sa radom 9. septembra 2017. godine, ima 21. ministarstvo u kojima je do sada imenovano 70 zamenika ministara. Mislim da se sva ova obećanja ne poklapaju sa odlukama koje je vlada donela," kaže Ljatifi Jašari iz Instituta GAP.

Iz Grupe za pravne i političke studije tvrde da su mnoge odluke koje je Haradinajeva vlada donela neosnovane i da nisu u skladu sa zakonom.

Pročitajte još: 

100 dana rada Haradinajeve vlade: Izveštaj Tačiju i Veseljiju. LDK kritikuje

"Vlada je odbacila državnu komisiju za obeležavanje državne granice, čija je odluka u suprotnosti sa Zakonom o kontroli i nadzoru državne granice i njenom pratećom regulativom. Drugo – vlada je oštetila 10 od 19 članova odbora javnih preduzeća – prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije. Treće – vlada je zatražila da se troškovi za distribuciju vode, u iznosu od 51 milion evra, izmire iz kosovskog budžeta i četvrto – vlada je takođe odlučila da isplati finansijsku nadoknadu porodicama čiji su članovi bili uključeni u slučaj Kumanovo," kaže Dalfine Elšani iz Grupe za pravne i političke studije.

Primedbe se odnose i na netransparentnost i neobjavljivanje službenih dokumenata o radu.

"Postoji veliki broj dokumenata koji se objavljuju, ali nekih od njih, poput vladinog plana za posedovanje, nema. Potrebno je što pre rešiti pristup ovim dokumentima, s obzirom na to da u prvih sto dana rada vlada to nije objavljivala," kazao je Dardan Abazi iz INDEP-a.

Tokom 100 dana vlade Haradinaj je prisustvovao na 19 sastanaka na kojima su donete 202 odluke, za koje je izdvojeno 3,6 miliona evra iz budžeta za nepredviđene troškove,  kažu iz Grupe za pravne i političke studije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.