Probni test polumature radilo 80% osnovaca na centralnom Kosovu

Ljubiša Karadžić
FOTO: RTG

U osnovnim školama u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, probni test polumature radilo je 304 učenika, odnosno nešto manje od 80% učenika osmog razreda, piše RTG.

Direktor OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu, Ljubiša Karadžić, kaže da škole nemaju rezultat ovih testova i da je ovaj test Ministarstvo prosvete Srbije zamislilo tako, da učenici u stvari provere svoje znanje iz srpskog, matematike i kombinovanih predmeta.

“Ono što mogu da kažem je da je, kao i svake godine, najviše ‘škripelo’ na testu iz matematike, jer tu ima dosta da se radi i računa”, kaže Karadžić.

On dodaje da je ovaj probni test verovatno bio od pomoći učenicima, da bi uvideli koliko znaju, što je i svrha ovog testa.

Što se ocenjivanja tiče, Karadžić ističe da su škole dobile instrukcije od Ministarstva prosvete.

“Preporuka Ministarstva prosvete je da ocene budu stimulativne, da se deca nagrade ukoliko se redovno uključuju i rade, i ne očekujem da će tu biti nekih većih problema, jer su naši učenici dosta aktivni”, kaže Karadžić.

Inače, svim učenicima koji probni polumaturski test nisu radili iz bilo kog razloga, testovi su dostavljeni, kako bi to mogli da učine ove nedelje, prenosi RTG.

RTV GračanicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.