Prizren: Prvi maturanti nakon obnove Bogoslovije

Bogoslovija "Sveti Kirilo i Metodije" u Prizrenu, ove godine, iznedriće prvu generaciju maturanata nakon obnove Bogoslovije koju su Albanci spalili 2004. godine.

Bogoslovija je uvek bila neka vrsta uporišta za Srbe u Prizrenu, a to je slučaj i danas. Završetak obnove označiće osvećenje kompleksa zgrada koje je planirano za 15. maj, kada će u Prizrenu biti prisutan celokupan sabor SPC uključujući i patrijarha Irineja.

Zamenik rektora prizrenske Bogoslovije jeromonah Andrej kaže za Tanjug da će ove godine nakon obnove imati i prvu generaciju maturanata, jer đaci koji su krenuli da pohađaju Bogosloviju 2011. završavaju školovanje. 

"Bogoslovijia sada radi punim kapacitetom, što se tiče broja đaka i profesora. Imamo 50 đaka i 10 profesora. Što se tiče obnove, obnova je još uvek u toku," kaže Andrej i naglašava da su đaci najvećim delom sa Kosova i Metohije. 

"Što se tiče kako smo primljeni u samom gradu mogu da kažem da nije bilo problema vrednih pomena. Imamo dobru saradnju sa lokalnom policijom i ljudima koje srećemo na ulici i uglavnom nemamo problema," kaže on. 

Jeromonah Andrej ističe da je Bogoslovija uvek bila neka vrsta uporišta za Srbe i da to što su uspeli da iškoluju petu generaciju đaka pokazuje da su uspeli da obnove i Bogosloviju i njen rad. 

Andrej naglašava da je jedna od glavnih ideja Vladike Teodosija kada je započeta obnova Bogoslovije pa onda i svih onih koji su ga pratili na tom putu da se pošalje signal Srbima da počnu da razmišljaju da se možda i vrate i da žive u ovom gradu. 

U Prizrenu danas pored srpskih studenata Bogoslovije živi svega dvadesetak Srba. 

Miloš Popović iz Istoka đak je treće godine Bogoslovije u Prizrenu. U izjavi za Tanjug kaže da se u Prizrenu živi fino, da idu u crkvu svakoga dana, da kroz grad šetaju sasvim normalno i da nema većih provokacija. 

"Do sada nismo imali nikakvih problema osim što su nam jednom na vratima ispisali 'OVK' ali ništa strašno što se tiče toga. Provokacije se uvek dešavaju ali se ne obaziremo na to," kaže Popović. 

Nikola Filipović je, takođe, đak treće godine prizrenske Bogoslovije i dolazi iz Novog Pazara. 

Na početku nam je bilo čudno, novi uslovi, novi način života, ustajanje ujutru rano ali polako se privikavamo, tako da smo se sada, u trećoj godini, privikli u potpunosti na život ovde. Prizren je izuzetno lep, turistički grad, tako da smo privilegovani što izučavamo bogoslovsku školu u ovom gradu," kaže Filipović. 

Aleksandar Damljanović je iz Čačka, đak je prve godine prizrenske Bogoslovije. 

"U početku je bilo teško, jer su novi predmeti bili koje nemamo u školi, ali se posle navikne čovek. Najteže mi je palo što sam se odvojio od roditelja, ali posle sam se privikao pa sada mi izgleda da sam ovde bio celog života," kaže Damljanović. 

O prizrenskoj Bogosloviji nedavno je govorio i episkop raško-prizrenski Teodosije koji je istakao da obnova Bogoslovije i dalje traje i da se ona uspešno obnavlja. 

"Ono što je neko pretvorio u prah i pepeo, zgarište, silom božijom a velikom ljubavlju vernika i naročito dece koji su upisali Bogosloviju obnvalja se, obnavlja se život prizrenske Bogoslovije," rekao je Teodosije. 

Bogoslovija "Sveti Kirilo i Metodije" prestala je da sa radom u junu 1999. odmah nakon doslaska KFOR-a na Kosovo i Metohiju. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi isterani iz svojih domova. U martovskom pogromu 2004. komleks zgrada je zapaljen i uništen. 

Bogoslovija u Prizrenu osnovana je 1871. godine. Završile su je, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i sadašnji srpski patrijarh Irinej.

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.