Prizren: Optužnice zbog zloupotreba

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu podnelo je ove nedelje tri optužnice – za zloupotrebu službenog položaja, nezakonito preuzimanje nepokretne imovine i u vezi sa falsifikovanjem zvaničnog dokumenta, saopšteno je iz kosovskog tužilaštva. Među okrivljenima su službenici opštine Prizren i direktorka lokalne škole.

Jedna optužnica podignuta je protiv vršioca dužnosti javne administracije u ovoj opštini – I.B., odnosno kako su preneli mediji u Prištini, člana Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova.

On se, prema navodima optužnice, tereti da je, u periodu od avgusta 2015. do decembra 2016., kao VD direktora javne administracije u opštini Prizren – zloupotrebio javnu imovinu za sticanje materijalne koristi za druga pravna lica. 

Tereti se da je bez tenderskog postupka sklopio ugovore o prikazivanju reklamnih spotova u vezi sa online prijavama za potrebe opštine Prizren, odnosno Odeljenja za javnu administraciju, koji su plaćeni sumom od 37.450, 25.650, odnosno 9.800 evra. 

Optužnica je podignuta i protiv B.H., E.B., F.I., B.B. i A.O.

B.H., kao zvaničnik Inspektorata prizrenske opštine i E.B. i F.I. kao inspektori, koristili su svoje službene položaje i "namerno nisu ispunili svoje dužnosti, u skladu sa zakonom, kako bi stekli korist od A.O. i B.B", navode iz kosovskog tužilaštva. 

Veruje se da ovi opštinski zvaničnici nisu izvršili naredbu protiv A.O. i B.B. koji su postavili privremene objekte na imovinu u društvenom vlasništvu. 

Treća optužnica podignuta je protiv B.K., odnosno, kako navode prištinski mediji – direktorke prizrenske škole. Veruje se da je ona tokom 2016. potpisala i pečatirala dokument koji je sadržao lažne informacije. 

Radi se o sertifikatu na ime S.A. u kojem se navodi da je ova osoba radila u školi kojom Krejziju rukovodi.

Isti dokument trebalo je da posluži za zapošljavanje S.A., dodaju iz kosovskog tužilaštva. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.