Prizren: Letnja škola kaligrafije i istorije, sledi međunarodni festival srednjovekovne muzike

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održava se prva Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije. Uz radionice o krasnopisu i prošlosti, organizovane su i one o značaju poznavanja i izrade porodičnog stabla, značenju starih srpskih imena. Škola se održava u saradnji Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela i Udruženja vojvođanskih učitelja.

"Cilj ove manifestacije, ili letnje škole je da deca iz dijaspore i iz matice uče kaligrafiju i istoriju na mestima gde se najveći deo naše istorije događao, da jednostavno ponesu neke lepe veštine i znanja kada se budu vratili," kaže predsednik Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela, Bojan Babić, za RTK2.

Prijatelji Svetih Arhangela nedavno su izradili i postavili krst na čuvenu crkvu Svetog Spasa u Prizrenu i to posle trinaest godina od martovskog pogroma. O tome čitajte u posebnoj vesti. 

Neki od predavača su i članovi Udruženja učitelja. U Prizren su stigli sa krajnjeg severa Srbije – iz Vojvodine, a na nekim radionicama i sami učestvuju. 

Predsednica ovog udruženja, Vera Stojišić-Gašparovski, govorila je za istu RTV o umetnosti krasnopisanja. 

"Kaligrafija je umetnost. Znači, to nije za svakodnevnu upotrebu, posebno srednjovekovna srpska kaligrafija je maltene nešto što je sveto, tako da  to trebamo da čuvamo i da prenosimo na buduća pokolenja," kazala je ona.

Škola se završava 24. avgusta, a dva dana kasnije, u atrijumu prizrenske Crkve Svetog Spasa, počinje dvodnevni Međunarodni festival srednjovekovne muzike "Medimus", koji takođe organizuje Društvo prijatelja Svetih Arhangela kod Prizrena. Najpoznatije ime ovogodišnjeg festivala je Edin Karamazov.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.