Priznanje na kosovskoj televiziji: Kriminalna grupa organizovala martovsko nasilje, "velika imena" znala za njeno postojanje

17:40 – Mehmeti: Odluke Vrhovnog suda "direktno pod uticajem bandi Ramuša Haradinaja"

U međuvremenu, Koha je objavila pismo Škumbina Mehmetija.

U pismu tvrdi da je još 2012. preko Kosovske policije tužiocu Ismetu Kabašiju poslao materijal i izjavu, kako bi istražio posleratna ubistva, a da je Kabaši, "preko policije, njemu odgovorio da ne treba istraživati ove slučajeve". 

Kada je u pitanju smanjenje njegove kazne koje je tražio kako bi sarađivao sa pravosudnim organima, Mehmeti je naveo da je EULEX tužilaštvo bilo spremno da mu ublaži kaznu, ali je "Vrhovni sud odbacio zahtev tužioca za vanredno ublažavanje kazne":

"Odluke osnovnih i presuda Vrhovnog suda donose se pod uticajem politike i počinilaca političkih ubistava, iz straha da ako budem pušten ne sarađujem sa tužilaštvom u rasvetljavanju drugih političkih ubistava, poput onih u slučaju Tahira Zemaja, Smajlja Hajdaraja i Sebahate Toljaj."

Mehmeti dalje tvrdi da se odluke Vrhovnog suda donose "direktno pod uticajem bandi Ramuša Haradinaja".

"Činjenica je da je dva dana nakon što je Haradinaj izabran za premijera, kosovski Vrhovni sud nezakonitim rešenjem iz zatvora oslobodio Faika Šaćirina, koji ima optužnicu za ubistvo policajaca, za koje sam i ja osuđen – i jedan je od ubica Sebahate Toljaj i Tahirija Zemaja," tvrdi, takođe. 

15:45 – Priznanje na kosovskoj televiziji: Kriminalna grupa organizovala martovsko nasilje, "velika imena" znala za njeno postojanje

Krajem 2001. godine na Kosovu je formirana kriminalna grupa koja je počinila mnoga posleratna ubistva, uključujući politička. Za formiranje i aktivnosti ove grupe znala su "velika imena". Misija iste grupe bila je da organizuje martovsko nasilje 2004. godine, a podršku za to imala je od "svih ratnih stranaka", tajne službe i "velikih porodica". Za uspešnu "misiju" obećana im je amnestija. Ista grupa je "uništena" krajem 2004. – tvrdi svedok Specijalnog tužilaštva Kosova, Škumbin Mehmeti. On je u emisiji televizije Kljan Kosova izneo detalje u vezi sa ubistvima, tvrdeći da je i on bio deo ove grupe. U kosovskim medijima u međuvremenu su iznešene i nove tvrdnje u vezi sa ovim svedokom. Imao je nameru da pred srpskim pravosudnim organima svedoči u slučaju "Niš ekspres". Tvrdio je da je napadač imao direktnu podršku jednog od ključnog kosovskog zvaničnika iz redova Demokratske partije Kosova. 

Mehmeti bio spreman da svedoči u slučaju Niš ekspres

Express je u međuvremenu objavio i da je još jedan od svedoka, inače samozvani agent ŠIK-a, Nazim Blaca, informisao srpske pravosudne organe da je Mehmeti spreman da svedoči u slučaju Niš ekspres. Kako dalje prenosi ovaj portal, on je pisanim putem pravosudne organe informisao da je "Škumbin Mehmeti pripadao grupi Fljorima Ejupija, Agrona Sulejmanija (ubijen), Bajram Kićmarija, Aljbana Dizdarija, Ruždija Šaćirija (ubijen), Ćerima Keljmendija, Ibrahima Keljmedina, Džavita Kosumija itd", te da Škumbin Mehmeti "ima dokaz da je Fljorim Ejupi u slučaju Niš ekspresa i jednom događaju  navodno imao "direktnu podršku" Kadrija Veseljija.

Ipak, Mehmeti je navodno odustao od svedočenja. 

Mehmeti je dalje precizirao i za koja je sve ubistva odgovorna ova grupa, a među njima su ubistvo Tahira Zemaja, za kojeg se tvrdilo da je svedočio protiv UČK-a i pred srpskim tužilaštvom za ratne zločine, predsedavajućeg Demokratske lige Kosova Ibrahima Rugove – Džemajla Mustafe, člana UČK-a – Ramiza Murićija, koji je trebalo da svedoči u, navodi Klan, važnom sudskom procesu. Među ubistvima su i poslanika LDK-a, Smajlja Hajdaraja, te pripadnice Kosovske policije, Sabahate Tolaj, koja je istraživala Zemajevo ubistvo.

Upravo za ovo ubistvo Škumbin Mehmeti tvrdi da nije kriv onaj ko je osuđen, već "neko ko nikada nije osuđen" i ko je za ubistvo platio 25.000 evra. 

Haradinaj: Izjave predmet sudija i tužilaca, a ne medijski spektakl

"Bio sam iznenađen njegovim izjavama, sve te izjave trebalo bi da budu predmet sudija i tužilaca, a ne da postanu medijski spektakl," rekao je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, prenosi Lajmi, reagujući na Mehmetijeve navode. 


Klan prenosi i da je Mehmeti ukazao na tačna imena počinioca pojedinih ubistava, ali i da ona neće biti objavljena u emsiji zbog etičkog kodeksa, te da će to biti učinjeno nakon emisije i nakon što oni koji su pomenuti budu kontaktirani. 


Tužilaštvo preuzelo konkretne radnje u vezi sa izjavama

U međuvremenu je reagovalo i Specijalno tužilaštvo Kosova, navevši da su, prenose prištinski mediji – preuzeli konkretne radnje u vezi sa Mehmetijevim izjavama, te da su spremni da mu umanje tridestogodišnju kaznu na koju je osuđen, ukoliko njegovi iskazi rasvetle posleratna ubistva.

"Mehmeti govori svoju istinu" 

Oglasile su se i pojedine porodice ubijenih, zahtevajući da se rasvetle posleratna ubistva i tvrdeći da Mehmeti "govori svoju istinu", koja je "u potpunosti u skladu sa tadašnjim okolnostima" i da bi tužilaštvo moralo da ih uzme u obzir. 

Kako dalje tvrdi ovaj zaštićeni svedok, na meti grupe bio je i Džavit Haljiti.

Postojala lica zadužena za skrivanje svih tragova zločina koje su počinili pripadnici grupe, jedan i dalje pripadnik KP

Mehmeti tvrdi i da su postajala lica koja su bila "zadužena za skrivanje svih tragova zločina koje su počinili pripadnici grupe", a jedan od njih je i dalje deo Kosovske policije. 

Svi zločini koje je počinila ova grupa, nisu imali "nikakve veze sa OVK", ali su bili u kontaktu sa zvaničnim nelegalnim tajnim organizacijama "Sigurimin e Atdheut" i ŠIK-om – koji, tvrdi, ne stoji iza ubistava.

Sam Mehmeti je osuđen na 30 godina zatvora za ubistva UNMIK-ovih policajaca 2004. godine kod Podujeva, za šta je okrivljena grupa Albanaca, za koju su kosovski mediji prenosili da se sumnja da ima veze i sa organizovanjem 17. Marta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.