Privedene četiri osobe zbog „ilegalnog prelaska“ i vožnje po Šar planini

Šar planina
Foto: Pixabay

Pripadnici MUP-a Severne Makedonije priveli su četiri građanina sa Kosova na teritoriji Nacionalnog parka „Šar planina“, jer su kros-moticklima „ilegalno prešli granicu“, te su vozili u strogo zaštićenom području ovog parka, saopštili su iz ovog nacionalnog parka iz Severne Makedonije.

„Zbog osnovane sumnje da je došlo do kršenja više zakona, uključujući i Zakona o zaštiti prirode, ta lica su privedena, a kros-motocikli su oduzeti i predati nadležnim državnim organima“, navode u objavi na Fejsbuku.

Iz makedonskog Nacionalnog parka „Šar planina“ ujedno poručuju da je kretanje motornih vozila u strogo zaštićenom području zabranjeno i kažnjivo, da ne bi došlo do degradacije zemljišta i uznemiravanja zaštićene divljači.

Oni ujedno poručuju da se zona stroge zaštite sastoji od pet zasebnih celina koje obuhvataju najviše delove Šar planine koji se graniče sa istoimenim Nacionalnim parkom na Kosovu.

Inače, Nacionalni park „Šar planina“ na Kosovu upisan je u registar Republike Srbije. Proglašen je nacionalnim parkom još 1984, a decembra 2012, proširen je novim (kosovskim) zakonom o nacionalnom parku Šara.

U okviru nacionalnog parka je i skijalište Brezovica. Ovaj kraj je većinski nastanjen Srbima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.